Uncategorized

Obeležena slava Udruženja književnika Srbije

Udruženja književnika Srbije svečano je 25. jula 2021. godine proslavilo svoju krsnu slavu – Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice. Činu blagosiljanja i lomljenja slavskog kolača u Svečanoj sali ovog Udruženja u Francuskoj 7, prisustvovali su članovi Udruženja i predstavnici Grada Beograda.

„Ikona Presvete Bogorodica zaštitnica je pisaca, jezika i duhovnosti, starateljka Hilandara i celog srpskog naroda“, rekao je u ime svih pisaca Viktor Lazić, ovogodišnji domaćin slave, autor šest putopisnih knjiga i više od hiljadu autorskih tekstova, član Međunarodnog odbora UKS-a i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

„Hiljade pisaca, milioni napisanih redova, duša ovog naroda: pamet i ludilo, uzvišenost i pad, sve što je ljudsko, pretočeno u Reč. Postojanje Udruženja književnika Srbije, postojanje toliko pisaca i napisanih redova, zapravo je slavljenje samog Boga, jer na početku beše Reč, i Reč beše u Boga, a sada je, delom, i kod nas, u ovom zdanju koje su svojim rečima približili nebu Ivo Andrić i Branislav Nušić, Bora Stanković i Isidora Sekulić, Handke i Brodski, i neprebrojan niz pisaca-džinova naše i svetske književnosti“, rekao je u svom govoru Lazić, a zatim je pročitana pesma književnika Ljubomira Simovića „Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici“.

„Dvema rukama sahranjene, Trojeručice,

U ovu zemlju, ispunjenu mukom,

Nek nas i ove crne zemlje u oblak

Ponese hrast, zasađen trećom rukom!“

Usled pandemije korona virusa svečanost povodom slave prošle godine nije održana, a i sada je broj gostiju morao biti ograničen. U protekloj godini više od pedeset članova UKS-a je preminulo, pa je i njima ovom prilikom odata počast. Slavski kolač su sa srpskim piscima i njihovim prijateljima presekli sveštenici protojerej-stavrofor Branko Topalović, prvi paroh pri beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila i protojerej Aleksandar Mihailović iz Eparhije braničevske, član UKS.

Ikona Presvete Bogorodica kao slavu za UKS je 2001. godine odabrao Sveti Arhijerejski Sinod SPC ne samo zato što je Bogorodica najspominjaniji lik u srpskoj književnosti, već i zato što je ikonu naslikao Sveti Jovan Damaskin, jedan od najvećih pesnika u istoriji crkve, utemeljivač kanona kao crkvene forme pesništva. Od tada su domaćini bili Matija Bećković, na čiju inicijativu je slava i uspostavljena, Alek Vukadinović, Slobodan Rakitić, Radomir Mićunović, Miloš Janković, Petar Žebeljan i mnogi drugi značajni pisci. Na kraju svečanosti Lazić je, po starom srpskom običaju, četvrtinu kolača predao novom domaćinu, književniku Miroslav Rajičević, dirketoru Instituta za ekonomsku diplomatiju.

Udruženje književnika Srbije ovogodišnjem domaćinu slave g. Viktoru Laziću dodelilo je gramatu Ikone Bogorodice Trojeručice – zaštitnice srpskog pesništva.

image_pdfimage_print

Komentariši