Uncategorized

Обележена слава Удружења књижевника Србије

Удружења књижевника Србије свечано је 25. јула 2021. године прославило своју крсну славу – Икону Пресвете Богородице Тројеручице. Чину благосиљања и ломљења славског колача у Свечаној сали овог Удружења у Француској 7, присуствовали су чланови Удружења и представници Града Београда.

„Икона Пресвете Богородица заштитница је писаца, језика и духовности, старатељка Хиландара и целог српског народа“, рекао је у име свих писаца Виктор Лазић, овогодишњи домаћин славе, аутор шест путописних књига и више од хиљаду ауторских текстова, члан Међународног одбора УКС-а и председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

„Хиљаде писаца, милиони написаних редова, душа овог народа: памет и лудило, узвишеност и пад, све што је људско, преточено у Реч. Постојање Удружења књижевника Србије, постојање толико писаца и написаних редова, заправо је слављење самог Бога, јер на почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, а сада је, делом, и код нас, у овом здању које су својим речима приближили небу Иво Андрић и Бранислав Нушић, Бора Станковић и Исидора Секулић, Хандке и Бродски, и непребројан низ писаца-џинова наше и светске књижевности“, рекао је у свом говору Лазић, а затим је прочитана песма књижевника Љубомира Симовића „Десет обраћања Богородици Тројеручици“.

„Двема рукама сахрањене, Тројеручице,

У ову земљу, испуњену муком,

Нек нас и ове црне земље у облак

Понесе храст, засађен трећом руком!“

Услед пандемије корона вируса свечаност поводом славе прошле године није одржана, а и сада је број гостију морао бити ограничен. У протеклој години више од педесет чланова УКС-а је преминуло, па је и њима овом приликом одата почаст. Славски колач су са српским писцима и њиховим пријатељима пресекли свештеници протојереј-ставрофор Бранко Топаловић, први парох при београдској Саборној цркви Светог aрхангела Михаила и протојереј Александар Михаиловић из Епархије браничевске, члан УКС.

Икона Пресвете Богородица као славу за УКС је 2001. године одабрао Свети Архијерејски Синод СПЦ не само зато што је Богородица најспомињанији лик у српској књижевности, већ и зато што је икону насликао Свети Јован Дамаскин, један од највећих песника у историји цркве, утемељивач канона као црквене форме песништва. Од тада су домаћини били Матија Бећковић, на чију иницијативу је слава и успостављена, Алек Вукадиновић, Слободан Ракитић, Радомир Мићуновић, Милош Јанковић, Петар Жебељан и многи други значајни писци. На крају свечаности Лазић је, по старом српском обичају, четвртину колача предао новом домаћину, књижевнику Мирослав Рајичевић, диркетору Института за економску дипломатију.

Удружење књижевника Србије овогодишњем домаћину славе г. Виктору Лазићу доделило је грамату Иконе Богородице Тројеручице – заштитнице српског песништва.

image_pdfimage_print

Коментариши