previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider

"Najbolji nrijatelj mi je onaj ko mi pruži knjigu koju nisam čitao. Abraham Linkoln ,,

Legat Mirjane i Pavla Vuisića

  Pavle Vuisić (1926-1988) jedan je od najznačajnijih srpskih glumaca, jedno od najprepoznatljivijih liica jugoslovenske kinematografije. Rođen u Beogradu, učestvovao je u borbama na Sremskom frontu. Studirao je pravo i radio kao novinar Radio Beograda. Nije imao formalnog glumačkog obrazovanja. Prvu veliku ulogu dobio je u filmu Šolaja. Bio je odličan u svim ulogama kojih se prihvatio, od dramatičnih do komičnih. Među značajnim filmovima u kojima je glumio ističu se kultni filmovi „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i serija „Kamiondžije“. Poznati glumac Orson Vels je u jednom intervjuu izjavio da on smatra Pavla Vuisića najboljim glumcem planete. 

 Supruga Pavla Vuisića je osnovala zajednički legat, u kome se nalaze mnogobrojni glumčevi predmeti, od njegove omiljene torbe, rukopisa njegovih pesama do poznatog, najčešće cenzurisanog testamenta u kome Pavle zahteva da mu na sahrani pevaju šestorica popova, ali u sebi, i preti da mu nijedan komunista ne drži govor, inače će da ustane iz groba i goni ga po svetu, i ne samo njega, već i sve njegove istomišljenike, koliko ih je na svetu (uz psovke). 

  Mirjana Vuisić, njen brat Mihailo Jovanović sa suprugom pok. Verom Dražić-Jovanović su osnivači našeg Udruženja i, pored mnogobrojnih predmeta, donirali su nam i plac na Starom sajmištu.

Zanimljivi eksponati

Zanimljivi eksponati

Print Friendly, PDF & Email