LegatiVesti

Neotkrivena Afrika, Legat Slobodanke i Stanimira Jovanovića

Koža pitona, torbica od bebe krokodila sa sve njegovom glavom, umetnički predmeti od slonovače, terakote i poludragog kamenja, čak i vrata rezidencije jednog poglavice iz nigerijskog plemena Joruba, samo su neki od 62 izuzetna predmeta iz Legata afričke umetnosti Slobodanke i Stanimira Jovanovića prikazani na izložbi u PTT muzeju koja će, zbog velikog interesovanja publika, biti produžena i dostupna javnosti do 6. juna. Ova izuzetna zbirka poklonjena je Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat. Stvarana je decenijama, sakupljana predmet po predmet širom afričkog kontinenta, od Zambije i Zimbabvea, do Benina, Gane, Gabona i Nigerije. Značajni istorijski i umetnički predmeti po prvi put su postali dostupni javnosti na Dan Afrike, kada je legat svečano otvoren i prikazan na izložbi „Neotkrivena Afrika“ u PTT muzeju povodom svečanog objavljivanja specijalnog izdanja poštanskih maraka na dan kada je osnovana Organizacija afričkog jedinstva, današnja Afrička unija. Donator, Stanimir Jovanović, bio je karijerni diplomata SFR Jugoslavije, optravnik poslova u Lusaki i Rabatu, a službovao je i u Lagosu i Vašingtonu. U okviru legata nalazi se i jedno neuručeno, ali potpisano pismo J.B. Tita predsedniku Zambije, kao i jedno pismo predsednika Zambije Titu. Obeležavanju Dana Afrike i otvaranju izložbe prisustvovalo je više ambasadora afričkih zemalja, kao i državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Nemanja Starović.
Direktor PTT muzeja i osnivač Udruženja Adligat Viktor Lazić istakao je da izložba „Neotkrivena Afrika” prikazuje predmete velikog umetničkog i kulturnog značaja i da su „Jugoslavija i Srbija afričkim narodima uvek pružali bratsku ruku prijateljstva, podrške i razumevanja. Zato ne čudi što nijedan predmet koji se nalazi u beogradskim muzejima nije stigao do Srbije kao plen zavojevača, već kao dar afričkih prijatelja ili uz odobrenje meštana”, naglasio je Lazić i dodao da je prijateljstvo između Afrike i Srbije stvoreno na zdravim korenima jednakosti i poštovanja. „Misija Pošte Srbije je da spaja ljude i povezuje kontinente i zato je za nas posebna čast da predstavimo marku posvećenu višedecenijskom prijateljstvu i zajedničkim vrednostima naroda Srbije i Afrike i da prikažemo javnosti ovako izvanrednu izložbu”, rekao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.
Na kraju predstavljanja izložbe pročitane su poznate afričke poslovice, koje su aktuelne u svim vremenima i na svim meridijanima. Samo budala će proveriti koliko je duboka voda sa obe noge. Kada učite muškarca, učite jednog čoveka. Kada podučavate ženu, podučavate celu generaciju. Sunce neće preskočiti selo, samo zato što je selo maleno. Ljudima koji piju da bi u piću udavili svoje boli treba reći da bol ume da pliva. Ujedinjeni mi smo stena, podeljeni mi smo pesak. Slon koji ubije miša, nije heroj. Dokle god lav ne nauči da piše, svaka će priča govoriti o hrabrosti lovca. Ako želiš da ideš brzo, idi sam. Ako želiš da ideš daleko, putuj sa drugima. Nemoj da kriviš Boga što postoje tigrovi, budi mu zahvalan što tigrovi nemaju krila. Brijač jeste oštriji od svake sekire, ali njime nećeš poseći stablo. Karakter je kao trudnoća, ne možeš ga zauvek skrivati. Vojska ovaca koju predvodi lav može da pobedi vojsku lavova koju predvodi ovca. Izgubiti se, to znači naučiti put. Najbolji trenutak da posadiš drvo bio je pre dvadeset godina. Drugi najbolji trenutak je sada. Ono što možeš da ostaviš za sutra, ne moraš uopšte da uradiš.
image_pdfimage_print

Komentariši