Vesti

Knjiga sa posvetom jedinog arapskog Nobelovca u Adligatu

„Jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost u celom arapskom svetu, egipatski književnik Nagib Mahfuz nije voleo da putuje. Jedini izuzetak bili su njegovi dolasci u Beograd. Čak nije otišao ni u Stokholm na uručenje Nobelove nagrade, ali je voleo da dolazi u Beograd koji mu je bio u srcu, kao i ova zemlja koju je veoma poštovao. I sada ga mi, na neki način, ponovo dovodimo u Srbiju, zatvaramo jedan životni ciklus, što bi njemu, sigurno, bilo izuzetno drago“, izjavio je NJ.E. ambasador Amir Aguvejli prilikom primopredaje knjige sa potpisom slavnog Nobelovca Zbirci Egipta u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

U Muzeju knjige i putovanja otvorenim pod krovom Udruženja Adligat nalazi se jedna od najznačajnijih zbirki knjiga o Egiptu u ovom delu Evrope, koja je formirana u saradnji sa Srpsko-egipatskim društvom prijateljstva.

Posvetu na Mahfuzovom delu „Odjeci biografije“, kao i knjige sa posvetama književnika Muhameda Samavija, uručio je 14.1.2021. lično ambasador Egipta, NJ.E. Amr Aguvejli predsedniku Adligata Viktoru Laziću.

Dragocenu knjigu sa posvetom na poklon je Adligatu poslao književnik Muhamed Samavi iz Egipta, dugogodišnji predsednik Pen centra u Kairu. Gospodin Samavi je je 2019. godine, na preporuku NJ.E. Amira Aguvejlija, posetio Adligat zajedno sa nekadašnjim Ministrom za antikvitete Mamduhom El Damatijem. Tada su ovo dvoje egipatskih intelektualaca bili fascinirani koncepcijom i organizacijom ovog srpskog udruženja.

Gospodin Samavi je bio višedecenijski lični prijatelj slavnog pisca i u njegovo ime je u Stokholmu primio Nobelovu nagradu i održao govor u Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka 1988. godine.

„Književnik Nagib Mahfuz  dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1988. godine i smatra se jednim od najznačajnijih arapske književnike XX veka. Njegove posvete su prava retkost i veoma su tražene među kolekcionarima. Smatra se jednim od prvih savremenih pisaca arapske literature koji se bavio temama realizma (egzistencijalizma). Objavio je 34 novele, 30 scenarija i više od 350 kratkih priča. Egipat je ostavio dubok trag u istoriji svetske i naročito arapske književnosti, a Nagib Mahfuz je u toj književnosti ostavio naročito dubok trag. U predstavljanju svetske književne scene, Adligat je ponosan da može da prikaže i autentičnu posvetu ovog izvanrednog pisca“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Svečanoj primopredaji prisustvovali su predsednica Srpsko-egipatskog društva prijateljstva Aneta Đermanović, profesor Darka Tanaskovića koji je lično poznavao egipatskog Nobelovca i prisutnima ispričao nekoliko reči o tom poznanstvu, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom Dubravka Filipovski, poverenica za zaštitu ravnopravnosti na čiju inicijativu je u martu prošle godine otvoren Salon Nobelovki u Adligatu Brankica Janković i poslanik Vuka Mirčetića.

U znak zahvalnosti za ovaj vredan poklon Udruženje Adligat će pozvati gospodina Samavija da postane član Adligata, s obzirom na to da je on već pokazao privrženost projektima ovog udruženja. Adligat sarađuje sa više desetina ambasada, organizacija i pojedinaca širom sveta i za jedan od svojih glavnih ciljeva ima razvoj međunarodne saradnje, a u čak 40 zemalja ima svoje predstavnike i članove.

Ambasador Egipta visoko je ocenio projekte Adligata i izjavio spremnost da Ambasada zajedno sa Srpsko-egipatskim društvom prijateljstva unapredi i prikaže javnosti zbirke koje se nalaze u Adligatu, a koje se odnose na Egipat.

„Projekti sa Adligatom su deo izuzetno uspešne saradnje dve zemlje u oblasti kulture, koje sprovodimo na osnovu protokola o saradnji i nadamo se da ćemo uskoro sprovesti čitav niz značajnih međunarodnih aktivnosti“, kaže Aneta Đermanović, predsednica Srpsko-egipatskog drušva prijateljstva.

„Egipatska literatura predstavlja najšira vrata arapske književnosti“, izjavio je ambasador Egipta. „Prethodnih godina unapređena je saradnja naših zemalja na planu kulture. Po prvi put je Egipat učestvovao na Sajmu knjiga u Beogradu, na kojem je bio i počasni gost, a Srbija je prvi put predstavljena na Kairskom međunarodnom sajmu knjiga, najvećem na svetu po broju posetilaca. Srbiju je posetila i grupa žena pisaca, čime smo takođe doprineli povezivanju ženskih lidera dve zemlje“, istakao je ambasador i pozvao zainteresovane izdavače da se posvete izdavanju egipatskih dela, što je i ambasada spremna da podrži.

image_pdfimage_print

Komentariši