IzložbaVesti

Izložba o kralju Milanu i Obrenovićima u Nišu

U holu Istorijskog arhiva Niša povodom jednog od najznačajnijih arhivističkih savetovanja otvorena je izložba “Kralj Milan, prvi počasni građanin niški”. Javnosti su prikazana originalna dokumenta i predmeti porodice Obrenović, mnogi po prvi put izloženi van stalne postavke Muzeja srpske književnosti i Muzeja knjige i putovanja iz Beograda, kao što je slučaj sa originalnim nameštajem, toaletnim stolom i dve stolice kraljice Natalije Obrenović, iz Legata porodice Leko. Izložba je organizovana u koautorstvu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” i Istorijskog arhiva Niša.

Niškoj publici prikazano je 27 stranica pisama kralja Milana koja su svojevrsni udžbenik za vladanje, nastao 1897. godine u Beču, poslata njegovom sinu kralju Aleksandru Obrenoviću. Pisma su strogo poverljiva i u njima se izlaže detaljan državno-društveno-politički program Srbije tog vremena. Pored toga, izloženi su meniji sa dvora, originalne fotografije kralja Milana i kraljice Natalije, štap kralja Milana, jedna od poslednjih fotografija Aleksandra i Drage na kojoj su se fotografisali sa oficirskim korom, tj. se svojim ubicama neposredno pred ubistvo i fotografiju potpisali.

“Naročito je značajna prva srpska knjiga o policiji na kojoj se nalazi beleška kneza Mihaila Obrenovića koju je napisao kada je imao samo pet godina. Ta beleška je ujedno dokaz da je mladi srpski knez kao sasvim malo dete već bio pismen, što je bila retkost ne samo u Srbiji, već i u Evropi tog vremena”, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat koje baštini sve ove dragocenosti srpske istorije.

Kralj Milan je oslobodio Niš od turske vladavine 1878. godine i često je boravio u ovom gradu. Na 13 sednica Skupštine Srbije održanih u Nišu (najviše posle Beograda), donet je veliki broj zakona i značajnih odluka za srpsku istoriju.

Izložba je postavljena povodom Međunarodnog arhivističkog savetovanja koje se po prvi put održava u Nišu, a na kojem učestvuje više od pedeset najznačajnijih imena arhivistike i istoriografije iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su predstavljali svoja naučna dostignuća. Stručnjaci arhivistike imali su priliku da im izložbu o kralju Milanu kao i rad Adligata predstavi lično predsednik Udruženja Adligat, Viktor Lazić. Izložbu su, pored arhivista i više stotina građana Niša, posetili i članovi gradske uprave grada Niša i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, njena ekselencija Šan Meklaud. Izložba se može videti do 14. oktobra 2020. godine svakog dana i vikendom od 8 do 20 časova.

“Izložba je svakako najznačajniji događaj u kulturi grada u ovoj teškoj godini, nastala na inicijativu direktorke Istorijskog arhiva Niša, gospođe Snežane Radović, žene čija snaga, spremnost na saradnju i sposobnosti zadivljuju. Kuriozitet je da su i pisma i nameštaj koji je prikazan stigli u Adligat tokom vanrednog stanja, u najtežem trenutku tokom epidemije kovida. To je samo dokaz da su čuda moguća, naročito u teškim trenucima”, dodaje Lazić.

“Udruženje Adligat je čarobna riznica srpske kulture i nama je čast da deo tog bogatstva gostuje u našoj instituciji. Planiramo da dalje razvijamo saradnju, a nadamo se da će Adligat otvoriti i svoj ogranak u Nišu”, kaže direktorka Arhiva Snežana Radović.

Udruženje Adligat je ovih dana potpisalo još dva protokola o saradnji sa važnim niškim institucijama: Narodnim muzejem u Nišu i Filozofskim fakultetom univerziteta u Nišu. Ovom prilikom su predstavnicima Adligata pored redovnih postavki niških muzeja i galerija, pokazani i zatvoreni depoi, a predsednik Adligata je niškim kolegama dao i stručne savete za čuvanje građe i unapređenje rada.

image_pdfimage_print

Komentariši