Vesti

Počisti đubre za sobom, ali i za drugima! Deluj lokalno, misli globalno!

Sprovedena je akcija čišćenja podavalskog dela Voždovca „Vidimo se na 511“, gde su prolaznici bacali đubre decenijama, u organizaciji Ferijalnog saveza uz podršku volontera iz Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Čišćenje su predvodili predsednik Adligata Viktor Lazić i narodni poslanik Vuk Mirčetić. Akcija je organizovana u okviru projekta „Eko Lora“ Beograd 2020.

„Ne verujem u kulturu bez ekologije. Ne verujem u umetnost zatrpanu đubretom. Udruženju Adligat je važna ekološka održivost, ekološka svest i princip – deluj lokalno, misli globalno. Mi smo među prvima u najviše prostorija instalirali ekološke sijalice, veći deo svog otpada šaljemo na reciklažu. To je odgovornost prema sebi, svojoj zemlji i planeti. To je preduslov za sve druge aktivnosti kojima se bavimo, zato smo se spremno odazvali pozivu izuzetnog Vuka Mirčetića.“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adigata.

„Bilo je strašno videti automobilske gume, dušeke, na hiljade plastičnih flaša i kesa u spomen šumi Pete krajiško-kozaračke brigade. Za nekoliko sati dve grupe od trideset volotnera sakupile su nekoliko tona otpada. Sugrađani su nam ukazivali na ovaj problem godinama. Dok smo čistili slučajni prolaznici nisu mogli da suzdrže suze posmatrajući volontere i čistu šumu. Veoma smo zahvalni Adligatu na podršci i u ovakvim aktivnostima godinama, to samo govori koliko je u ovom udruženju visoka svest o značaju prirode i okruženja“, kaže Vuk Mirčetić.

Posle akcije čišćenja, volonteri su se popeli na Avalu, gde im je omogućen ulazak na Avalski toranj. Vredni aktivisti su se zatim pridružili humanitarnoj akciji za prikupljanje pomoći trinaestogodišnjoj Anđeli Dimitrijević oboleloj od spinalne mišićne astrofije, inače pesnikinji čija knjiga je bila nagrađena na sajmu u Frankfurtu.

Aktivnosti su podržali predsednik Ferijalnog saveza Velizar Đerić, šef Srbija Šuma Avala Saša Rajković, predstavnici rukovodstva Gradske opštine Voždovac, JP „Emisiona tehnika i veze“, Rotarakt klub Dedinje i volonteri.

image_pdfimage_print

Komentariši