Vesti

POSETE ADLIGATOVIM MUZEJIMA OBUSTAVLJENE ZBOG KORONA VIRUSA

  Uprava Udruženja Adligat odlučila je da obustavi sve posete Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti zbog trenutne situacije u vezi sa virusom korona.

  „Naše muzeje posećuju najviše stranci, dakle više stotina ljudi koji su prethodnih dana boravili na više desetina međunarodnih aerodroma širom sveta. Sa druge strane, naši kustosi su uglavnom stručnjaci, stariji ljudi, koji imaju svoje hronične probleme koji dolaze sa godinama. Kao odgovorni ljudi, bez panike, ali sa oprezom, ne možemo da dozvolimo prisustvo visokog rizika u našim prostorijama“, kaže predsednik Adligata, Viktor Lazić i dodaje: „Otkazali smo više grupnih poseta iz Kine, Indonezije i Velike Britanije grupa turista koji su u Beograd želeli da dođu da bi posetili naše muzeje. Istovremeno je u naše muzeje trebalo da dođe više grupa đaka iz škola širom Srbije. Procenili smo da je su u ovom trenutku preventivne mere važnije, a za posete će biti vremena. Mi smo prvi muzej u Srbiji a verovatno i u regionu koji se odlučio na ovako strog režim, ali mislimo da je odgovornost prema svima: posetiocima, našim zaposlenim i našem narodu, od velikog značaja. Savetujemo i druge institucije da razmotre preduzimanje sličnih mera.“

  Uprava Udruženja Adligat se nada da će ove mere kratko trajati i da će ubrzo nastaviti sa primanjem poseta. U Adligatu ističu da ovo ne znači obustavu rada, naprotiv, rad Udruženja i muzeja će čak biti intenziviran na drugim poslovima, a obustavljene su samo posete i primanje grupnih tura u muzejima. Ova mera je prvobitno određena do 1. aprila 2020. godine.

  Udruženje Adligat svake godine posećuje više hiljada posetilaca iz celog sveta koji često u Beograd dolaze samo kako bi videli retke eksponate koje baštini ovo Udruženje, kao što su pisma Nikole Tesle, rukopis Tomasa Edisona i Napoleona, jedna od najvećih privatnih zbirki knjiga o Čehovu na svetu itd.

image_pdfimage_print

Komentariši