EksponatiFeatured newsUncategorizedVesti

Otvoren Salon Nobelovki

Otvaranje Salona Nobelovki

Danas je u Adligatu otvoren Salon Nobelovki u saradnji sa poverenicom za ravnopravnost Brankicom Janković. Povodom 110 godina od kada je švedska književnica Selma Lagerlef postala prva žena dobitnica Nobelove nagrade, javnosti je prvi put Adligat prikazao razglednicu ispisanu njenom rukom 1917. godine u vezi sa objavljivanjem jednog eseja.Salon je otvoren sa ciljem promovisanja značaja i uloge žena u društvu, kao i ženskog doprinosa književnosti, a u čast svih laureatkinja Nobelove nagrade za književnost.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju i održala govor o značajnim Srpkinjama. Na skupu su se, pored predsednice vlade, obratili povernica  za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, kao i ambasadori ili zamenici ambasadora država u kojima su Nobelovke živele i radile: Švedske, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Austrije, Velike Britanije i Kanade. 

Ova postavka, jedinstvena u svetu, kojom se podiže ugled Srbije, uključuje: fotografije dosadašnjih dobitnica Nobelove nagrade, originalna izdanja njihova dela, kao i stolicu/fotelju specifičnu za državu iz kojih svaka od ovih velikih književnica potiče. Jedna stolica je ostavljena prazna, nadajući se da će jednoga dana i Srbija dobiti svoju dobitnicu Nobelove nagrade. Pored stranih eksponata prikazana su i važni predmeti tri srpske književnice koje su svojim životom i radom obeležile XX vek: pismo Isidore Sekulić Miodragu Pavloviću, pisaća mašina Desanke Maksimović i knjiga sa njenom posvetom književniku Petru Pajiću, pisaća mašina Grozdane Olujić i dva njena potpisana prva izdanja. Posle otvaranja Salona premijerka republike Srbije je, u pratnji desetak prisutnih ambasadora, obišla Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti Udruženja Adligat. Premijerka i ambasadori su naročito bili zadovoljni mogućnošću da vide originalna Teslina pisma, dokument sa potpisom Napoleona, originalno pismo Hajduk Veljka Petrovića, kao i mnoge druge unikatne predmete koji se mogu videti samo u Udruženju Adligat.

image_pdfimage_print

Komentariši