previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider

"Najbolji nrijatelj mi je onaj ko mi pruži knjigu koju nisam čitao. Abraham Linkoln ,,

Legat prof. dr Ileane Čure Sazdanić

  Prof. dr Ileana Čura (1930) Osnivač našeg Udruženja, profesor engleskog jezika sa postdoktoratom na Jejlu, osnivač je katedri za anglistiku na Univerzitetu u Prištini i za srpskohvratski jezik i književnost na Univerzitetu u Nju Delhiju. Njen deda je Mihajlo Polit-Desančić, saradnik i advokat Svetozara Miletića, a na poziv njene tetke Ljubice Sazdanić, najpoznatiji indijski nobelovac i prvi dobitnik Nobelove nagrade van evropskog kontinenta, Rabindranat Tagora, gostovao je u njenoj kući u Novom Sadu. 

  Prof. Ileana Čura sa svojim legatom i više od deset hiljada publikacija, ustupila je putem Viktora Lazića i deo kuće svoje porodice iz koje je izvedena na streljanje, a u kojoj je 1926. gostovao Tagora. U tom prostoru planirano je otvaranje Muzeja Novosadske racije.

  U ovom legatu postoji značajan fond literature o Indiji i iz indijske književnosti, sa potpisima uglednih indijskih autora kao na primer Gopi Gaube, Amrite Pritam, Kušavat Singa, ali i značajna kolekcija anglistike i kanadistike.   

  U okviru legata ustupljena su i sva autorska prava na njena dela. 

  Celokupna Kolekcija Indije u Biblioteci Lazić nosi ime ”Prof. dr Ileana Čura”.

Zanimljivi eksponati

Zanimljivi eksponati

Print Friendly, PDF & Email