Legati

Ugovor o legatu sa Ester Bajer, rođenoj u logoru na Starom Sajmištu

Potpisan je ugovor o legatu Ester Bajer, Jevrejke rođene u logoru Staro Sajmište, jedne od retkih još uvek živih žrtava Holokausta, čija je porodica ugušena u „dušegupki“. Ugovorom gospođa Bajer poklanja Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat celu svoju biblioteku i arhivu, uključujući originalne predratne fotografije njene porodice, kao i mnoštvo predmeta iz njenog stana, pre svega vezanih za Jevreje u Srbiji. Kada je njena majka odvedena u najveći nemački logor na evropskom Jugoistoku, što je Staro Sajmište tada bilo, ubrzo je usled loših uslova i stresa dobila prevremene trudove i u sedmom mesecu rodila dete koje je tada imalo svega 900 grama. Više članova porodice koji su bili sa njom u zatočeništvu u tom trenutku, bili su svesni da novorođenče ne može preživeti teške logorske uslove. Zato su se dogovorili da pokušaju da bebu prokrijumčare u torbama za hleb, što im je i uspelo. Dete koje je tada bilo manje od vekne hleba, odneto je u Zvečansku. Dugo nije imala svoj krevetac, već je spavala u kutiji za cipele napunjenoj vatom. Kako su nemački okupatori redovno proveravali da li se u domi skrivaju jevrejska dece, bebi su dali srpsko ime Olgica.
Nije dugo prošlo kako je mala Olgica pronašla dom u sirotištu, a cela njena porodica koja je ostala u logoru – roditelji, baka i deka, stričevi – svi su ugušeni u „dušegupki“, tokom vožnje do masovne grobnice u Jajincima. Tek posle završetka rata kapetan rečnog broda Vilim Bajer, Olgicin deda sa očeve strane, dolazi po nju. U znak sećanja na majku, Olgica će posle rata uzeti ime Ester, a i kada se udala zadržala je prezime Bajer, kao zahvalnost dedi uz kojeg je odrasla. „Priča o Ester Bajer svedočanstvo je kako život, kao voda – uvek nađe svoj put i ako je neko rođen pod srećnom zvezdom, moguće je da od ‘vekne’ od 900 grama u logoru – doživi duboku i srećnu starost“, kaže Robert Čoban, na čiji inicijativu je potpisan ugovor o legatu.
„Pokloni gospođe Bajer svakako su jedan most koji nas spaja sa sopstvenom prošlošću, ali i sa jednim narodom koji je bio i ostao važan deo naše zemlje. Čuvaćemo ih sa posebnom pažnjom u Adligatovom Domu legata“, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.
image_pdfimage_print

Komentariši