LegatiVesti

Otvoren legat Milana Vukosa

Obeležena je peta godišnjica smrti Milana Vukosa (1932-2016) svečanim otvaranjem njegovog legata u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. Legat je osnovala njegova supruga, novinarka i glumica, Stevanka Češljarov.

Milan Vukos je bio dugogodišnji direktor Televizije Beograd, potpredsednik Skupštine grada Beograda u vreme Branka Pešića, najmlađi ministar (sekretar za kulturu) SR Srbije i ambasador SFRJ u Venecueli. Značajno je uticao na donošenje Zakona o bibliotekama Srbije iz 1965. godine, kojim se Narodnoj biblioteci, kao centralnoj matičnoj biblioteci u Srbiji, dodeljuje posebno mesto na Svetosavskom platou. Bio je i glavni i odgovorni urednik kultnog lista Student i jedan od osnivača najznačajnijih manifestacija kulture u Beogradu, BITEF-a, BEMUS-a, FEST-a i Radosti Evrope. Njegovim zalaganjem su mnogi glumci i književnici dobili tada stanove, a slikari ateljee. Pokretač je dodele Oktobarske nagrade.

Direktor Radio-televizije Beograd bio je od 1972. do 1985. godine, u periodu koji je bio poznat kao „zlatno doba televizije“.

„Adligat je čudo srpske kulture i ponosna sam na to što se upravo ovde nalazi legat Milana Vukosa. Ne bih mogla da zamislim bolje mesto za čoveka koji je ceo život pomagao drugima i koji je iza sebe ostavio veliki trag. Nedavno je jedna ulica po njemu dobila naziv, a otvaranjem legata će buduće generacije moći daleko više i bolje da se informišu o njegovom životu i radu“, kaže Stevanka Češljarov.


Zbirka Milana Vukosa u Adligatu formirana je 2018. godine, a sada je prerasla u legat. Povodom godišnjice je Vukosova ćerka Maja Dželatović poklonila deo očeve biblioteke, uključujući dragocene knjige sa posvetama, dok je supruga Stevanka Češljarov takođe donela još nekoliko autentičnih predmeta.

„Legat smo otvorili u skladu sa svim epidemiološkim propisima. Iako nas je bilo svega petoro prisutnih, napravili smo svečanu izložbu sa predmetima iz legata i podsetili se anegdota iz života ovog velikana. Stevanka Češljarov je članica osnivač Adligata i posvećena je našem projektu već godinama. Zahvalni smo joj na ovom izuzetnom legatu, u kojem se mogu videti Vukosovi foto-albumi, nagrade i priznanja, lična dokumentacija kao i mnoštvo ličnih predmeta i nešto knjiga iz njegove lične biblioteke. Milan Vukos je bio skroman čovek koji je za Srbiju učinio mnogo i zaslužio je da ga se često sećamo“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

image_pdfimage_print

Komentariši