Vesti

Nagrada “Dobročinitelj”

Predsedniku Adligata Viktoru Laziću uručena je nagrada „Dobročinitelj“  „za humane podvige koje su obeležili prethodnu, 2020. godinu, kako piše na sajtu Vlade Republike Srbije.

Nagradu su uručile premijerka Ana Brnabić i ministarka Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, u prisustvu svih članova Vlade Srbije koji su se u Kombak dvorani okupili kako bi predstavili rezultate Vlade u prvih 100 dana.

 

Nagrada „Dobročinitelj“ uspostavljena je u okviru Godine solidarnosti, kako je proglašena prošla godina na predlog tadašnjeg ministra Ministrastva za rad, zapošljavalje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića. Nagradu je dobilo 20 učesnika, a Viktoru Laziću je uručena zbog aktivnosti u borbi protiv pandemije korona virusa, te za osmišljavanje, sprovođenje i finansiranje akcije „Milion knjiga za Srbiju“.

Lazić o svojim aktivnostima priča:

„Ceo projekat Adligata je jedno veliko humanitarno delo koje moja porodica udružena sa mnogim drugim porodicima i pojedincima, poklanja našem narodu i državi. Činiti dobročinstvo, to je opredeljenje svih nas u instituciji koju imam čast da vodim i predstavljam.

U okviru akcije „Milion knjiga za Srbiju“ poklonili smo više od 800.000 knjiga od 2015. godine do danas. Naravno, to nismo uradili sami, već u saradnji sa čitavim nizom institucija i pojedinaca, da istaknem samo neke: SANU, Udruženje književnika Srbije, Maticu srpsku, Srpsko književno društvo, Biblioteku „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Bibliotku „Milutin Bojić“, Opština Voždovac… Knjige su, između ostalog, otišle u više

od 300 institucija, u 50 škola, 30 bolnica, 29 zatvora…

Tu su, zapravo učinjena dva dobra dela: ogroman broj tih knjiga smo spasili da ne završe u starom papiru ili đubrištu, i poslali smo ih institucijama i pojedincima kojima su zaista bile potrebne.

Kada su otvorene kovid bolnice, znali smo da jako teško biti zatvoren u takvom prostoru nekoliko nedelja bez ikakvih aktivnosti. Zato smo odmah odvojili 3.500 knjiga kako bi se oformile biblioteke u prvim kovid bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Naravno, to nije bilo nimalo jednostavno, u tom trenutku su skoro sve kolege bile poslate kućama, kretanje je bilo izuzetno otežano, a bio nam je cilj da taj kontigent knjiga stigne do bolnica u prvih 48 sati od njihovog otvaranja. Knjige su izuzetno teške i taj fizički posao ne bih mogao da uradim bez volontera Igora Feršišija, Nade Kromek i Petra Jovanovića.

U toku najgoreg zatvaranja kada je bilo zabranjeno starijima od 65 godina da izlaze iz svojih domova, odmah sam shvatio da će se veliki broj naših članova, legatara, donatora naći u veoma teškoj situaciji. Deca im žive po svetu, oni sami i u ne baš dobrom zdravstvenom stanju, onemogućeni da sami vrše najosnovnije funkcije… Zato sam inicirao da se formira posebna volonterska služba Adligata. Nas desetak staralo se o osamdeset starih sugrađana, komšija i prijatelja. Bilo je potrebno svakodnevno obilaziti ceo grad. U trenutku kada su nam svima prihodi desetkovani, najveći izazov mi je predstavljalo da nekako pronađem automobile i o svom trošku pokrijem trošak benzina svim volonterima, što je bila njihova molba kako bi radili.

Iako sam ovu nagradu dobio lično, zato što sam svojom inicijativom, svojim radom i novcem uradio ove stvari, ali i mnoge druge možda i značajnije koje nisu pomenute, ipak je neophodno da se napomene da su sve te aktivnosti urađene pod krovom Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ i da ja sam, bez izuzetnog tima i velikog broja ljudi koji su u odsudnim trenucima priskočili u pomoć, ne bih mogao to da ostvarim. Zato ova nagrada isključivo može da pripadne svima nama zajedno.“

image_pdfimage_print

Komentariši