Vesti

Izvanredna istorijska građa o Jugoslaviji u legatu Miodraga Zečevića

Legat u kojem se mogu pronaći na hiljade stranica dokumentacije o jugoslovenskim zarobljenicima u Gulagu, čistki liberala 1972. godine, donošenju ustava 1974. godine, padu Aleksandra Rankovića i mnogim drugim izuzetno značajnim događajima iz druge polovine XX veka stigao je u Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u Legatu Miodraga Zečevića.

Naročito su zanimljivi detaljni spiskovi prisluškivanja književnika, slikara i drugih umetnika, ali i popis ozvučenih diplomatskih predstavništva i kafana, iz kojih se vidi da je bilo rizično napiti se u Skadarliji, a da je nesvrstana Jugoslavija naročito rado prisluškivala druge nesvrstane države.

Ko je Miodrag Zečević (1930-2015)? Čovek kojem su u toku Drugog svetskog rata zaklani otac i majka, poznat kao najmlađi partizan u Šumadiji, istaknuti društveno-politički radnik i predsednik SUBNOR-a Srbije. Diplomirani pravnik sa pravosudnim i adovkatskim ispitom, dugogodišnji profesor na Fakultetu političkih nauka (u tom zvanju i penzionisan), obavljao je više desetina izuzetno važnih funkcija u bivšoj zajedničkoj državi u periodu dužem od pola veka. Na primer, bio je predsednik Zakonodavno-pravne komisije Saveznog veća Skupštine SFRJ (1974-1982), istovremeno u tom periodu bio je Predsednik Zajedničkog radnog tela Skupštine SFRJ za praćenje ostvarivanja Ustava SFRJ (1974-1978). Direktor Arhiva Jugoslavije bio je u periodu 1987-1994, zatim je obavljao dužnost šefa jugoslovenske delegacije – Grupa za aktivu i pasivu imovine bivše SFRJ u Briselu 1992/1993. Bio je predsednik Lovačkog saveza Jugoslavije, a na desetine lovačkih trofeja, od kojih je mnoge ulovio zajedno sa Titom, i dalje krase njegov dom u Topoli. A u penziji je bio gost lično Putina u Moskvi, koji mu je tom prilikom poklonio sat, a tražio je da ga vidi i kada je bio u Beogradu.

„Čovek koji je živeo i stvarao drugu Jugoslaviju. I u svom domu skladištio neverovatno blago – originale ili kopije dokumentacije do koje je samo on, sa svojim autoritetom ali i znanjem, mogao da dođe. Planirao je da tu dokumentaciju postepeno objavljuje, ali ga je smrt u tome prestigla. Na hiljade stranica koje je sada Adligatu prepustio njegov sin Srđan Zečević, uz posredovanje književnika Miloša Jankovića, potpredsednika Adligata, prepune su nepoznatih istorijskih činjenica. Važan svedok vremena, koji će tek sada biti dostupan istraživačima. Ponosni smo što se ovako značajna istorijska građa nalazi baš pod našim krovom, a ona na izvanredan način dopunjuje naše fondove“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Pored dva ormana prepuna arhivske građe, između ostalog tu je i fotografski album sa fotografijama sa Titom, od kojih je neke Tito lično i potpisao Zečeviću za uspomenu ali i izuzetno bogata biblioteka sa nekoliko hiljada knjiga. Biblioteka je nesvakidašnja, okrenuta radničkom pokretu, NOB-u i lovu, ali prepuna posveta – svaki veći grad u Jugoslaviji Zečeviću je darovao knjigu sa posvetom gradonačelnika i drugih gradskih čelnika. Pored knjiga i arhive, Srđan Zečević namerava da Adligatu daruje i pojedine poklone koje je Zečević dobio od predsednika ili visokih zvaničnika raznih država.

Zečeviću je priznanje odao i Biografski institut SAD i 2012. godine ga proglasio za ličnost godine, a ta nagrada mu je uručena zbog izvanrednih dostignuća u oblasti prava i istorije. Internacionalni biografski centar u Kembridžu je Zečevića 2009. godine uvrstio u dve hiljade najistaknutijih intelektualaca u XXI veku.

image_pdfimage_print

Komentariši