LegatiVesti

Otvoren Legat Ružice Sokić u Adligatu

U svečanoj atmosferi otvoren je legat filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić (1934-2013) u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. U prisustvu svega petoro gostiju, poštujući sve mere Kriznog štaba koje su na snazi, na godišnjicu rođenja slavne glumice govor je održao njen suprug, Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije Ružice Sokić. 

„Veliki dan za sve nas – zvanično formiranje legata na kojem radimo već mesecima. Kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce. Nažalost, zbog ove situacije, posetioci će morati da sačekaju nekoliko meseci priliku da uživo vide značajan deo Ružicine zaostavštine. U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u Adligatu – udruženju sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji, sva ostala građa. Današnji dan je ujedno dan Fondacije Ružica Sokić i dan kada se dodeljuje Godišnja nagrada Ružica Sokić mladoj talentovanoj glumici za zapažena glumačka ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni. Kao što je poznato, do sada su nagradu dobile Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković. Ove godine, zbog pandemije i svih ograničenja koja su nametnuta i nama i pozorišnoj sceni u celini, nagrada nije dodeljena; umesto toga skromno ali svečano obeležavamo formiranje legata u Adligatu“. 

Legat je formiran na inicijativu novinarke i glumice, suosnivača Adligata Stevanke Češljarov a ovim povodom je Fondacija Ružice Sokić pripremil i poseban Prospekt – Kulturno nasleđe Ružice Sokić

„U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, zatim veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama ali i nameštaj iz stana Ružice Sokić koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista „Pravda“. Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, važna nadogradnja Adligatove Pozorišne zbirke“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata koji je nedavno primljen za člana upravnod odbora Fondacije Ružice Sokić, kao znak povezivanja, poverenja i spremnosti na zajedničku saradnju dve institucije.

Zadivljuje činjenica da je Ružica Sokić tokom svoje karijere odigrala više od 400 uloga: 97 u pozorištima, 28 televizijskih uloga, 57 u TV-serijama, 199 radio-uloga i  51 uloga na filmu. Zanimljivo je da je pozorišne uloge ostvarivala u 21 pozorišnom okrilju. Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije. Bavila se i pedagoškim radom: vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti ”Braća Karić” (1996-2000). 

Kao što je teško nabrojati sve njene uloge, teško je nabrojati i sve njene nagrade. Nosilac je skoro svih nagradi za ženske uloge u filmu i pozorištu, ali treba napomenuti da je dobitnica dve zlatne i jedne srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli, dobitnica je nagrade „Žanka Stokić“, „Dobričin prsten“, „Zlatni ćuran“, „Joakim Vujić“, „Pavle Vuisić“, „Zlatna arena“, „Sterijine nagrade“ i mnogih drugih koje se većim delom sada mogu videti u Adligatu. Tokom 2010. godine objavila je knjigu sećanja „Strast za letenjem“. O Ružici Sokić kao plodnoj pozorišnoj i filmskoj umetnici objavljeno je pet knjiga. Kao zaslužni umetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja koje dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije, a Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom, čime je određeno i mesto njene sahrane u Aleji velikana na Novom groblju.  

Ovaj legat i protokol o saradnji sa Fondacijom Ružice Sokić omogućiće kvalitetnije prezenotavnje i korišćenje izuzetno značajne istorijske građe koja je u vezi sa životom i radom Ružice Sokić, kao i njenog života i impozantnog dela sa kojim je zadužila Srbiju.

image_pdfimage_print

Komentariši