LegatiVesti

Legat arhitekte Branka Pešića u Adligatu

Legat jednog od najznačajnijih arhitekata srpske istorije, univerzitetskog profesora i projektanta mnogih značajnih objekata u Beogradu i u svetu, slavnog Branka Pešića (1921-2006), uskoro će biti formiran u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Supruga pokojnog arhitekte Branka Pešića Milena Pešić i predsednik Adligata Viktor Lazić potpisali su ugovor o poklonu kojim se ovom udruženju poklanja Legat arhitekte Branka Pešića u kojem će se čuvati knjige iz njegove lične biblioteke, značajna foto-dokumentacija, lični predmeti kao i dragoceni arhivski materijali,

među kojima su svakako najznačajniji oni vezani za izgradnju Novog Beograda, Beograđanke i Hrama Svetog Save.

Pešić je bio projektant, šef gradilišta i biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda (1947-51). Bio je profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu (1951-1986). Dva najznačajnija simbola Beograda projektovao je upravo Pešić, pa je postao poznat kao „otac Beograđanke i kum Hramu Svetog Save“.

„Branko Pešić je velikan srpske arhitekture. Na mnogobrojnim konkursima dobio je više od dvadeset nagrada, realizovao je oko stotinak projekata. Beograđanka i Hram Svetog Save su njegova remek dela, ali su među njegovim ostvarenjima i tridesetak crkava i konaka širom bivše Jugoslavije, od kojih su neka rešenja pravi biseri arhitekture. Realizovao je i više od sedamdeset paviljona jugoslovenskih izložbi u inostranstvu od Pariza, Kaira, Moskve i Pekinga, Dubajia do Sao Paula, Njujorka i San Franciska“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Najvišu građevinu na Balkanu, Palatu Beograd visine sto metara, ukupne površine 40.000 kvadrata, Pešić je uradio na divljenje i struke i javnosti. Samo u izgradnji „Beograđanke“ učestvovalo je 74 preduzeća sa oko deset hiljada radnika, od kojih niko nije nastradao, niti se povredio uprkos visini zgrade.

Još veći i komplikovaniji poduhvat predstavljao je nastavak gradnje Hrama Svetog Save, jedne od najvećih crkava na svetu (samo je površina prizemlja 3.255 kvadrata) pedeset godina posle započetih radova, na poziv patrijarha Germana. Pored ogromnog stručnog angažovanja, Pešić je našao vremena za sakupljanje sredstava za dalju izgradnju hrama. U tom cilju je održao mnogobrojna predavanja i izložbe u zemlji i širom sveta, od Australije do Velike Britanije. Za svoj rad na Hramu nije tražio niti dobijao platu; smatrao je taj rad svetom dužnošću i svojim ličnim prilogom. Tehničko rešenje podizanja kupole od četiri hiljade tona sa šesnaest dizalica, koja je u potpunosti izgrađena na zemlji, u unutrašnjosti hrama, delo sjajnih konstruktera Pešićevog tima iz preduzeća „Trudbenik“,  bilo je naročito važan podvig srpskog građevinarstva. Više od dve hiljade stručnjaka iz celog sveta pratilo je ovaj jedinstveni građevinski poduhvat, što dovoljno govori o svetskom značaju ovog događaja.

Za svoj rad nagrađen je Ordenom rada prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Svetog Save prvog reda „za desetogodišnje sagorevanje na projektovanju i vršenju nadzora izgradnje Spomen Hrama Svetog Save“, a posthumno Velikim krstom kraljevskog ordena Belog orla.

Zanimljivost je da se u Udruženju Adligat nalazi i legat gradonačelnika Branka Pešića, pa će dvojica istoimenjaka koji su u istom vremenskom razdoblju radili zajedno, bili prijatelji i značajno zadužili Beograd, takođe i sada simbolično biti pod istim krovom.

image_pdfimage_print

Komentariši