Vesti

Preminuo je član osnivač Adligata, profesor Ivo Tartalja (1930-2020)

Preminuo je slavni i omiljeni profesor Beogradskog univerziteta, Ivo Tartalja (1930-2020), počasni član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. Profesor je preminuo 5. novembra, a sahranjen je 7.11. 2020.

Profesor Tartalja bio je strog i pravičan ali uvek pun razumevanja za svoje studente, pa je postao simbol celog jednog vremena, simbol „stare profesure“, kada se tražilo mnogo od studenata, ali su im profesori mnogo i pružali. Ostavio je dubok trag ne samo u profesuri, već i u naci svojim izuzetnim naučnim studijama i Zbirkom koju je formirao u Adligatovom Muzeju srpske književnosti kada je, po prvi put, javnosti omogućeno da se upozna sa izuzetno značajnim nepoznatim književnim rukopisima.

Otac Ive Tartalje je bio slavni književnik Gvido Tartalja, a stric uvaženi slikar Marino Tartalja. Pripadao je jednog od poslednjih grofovskih porodica na Balkanu. Školovao se u Beogradu, gde je završio Osnovnu školu „Vuk Karadžić“Prvu mušku gimnaziju, a zatim i Filozofski fakultet (filozofska grupa), na kome je doktorirao 1961. godine.

Radio je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filozofskog, potom Filološkog fakulteta od 1955. do penzionisanja 1995. godine. Pored redovne nastave na fakultetu izvodio je tečajeve za postdiplomsku nastavu u Beogradu, Novom Sadu i Prištini. Po više semestara takođe je održavao nastavu iz teorije književnosti na novoosnovanim fakultetima u Nišu i Kragujevcu. Od osnivanja Instituta za književnost i umetnost (najpre Centra za teoriju književnosti i umetnosti) radio je u ekipi osnivača i više godina kao referent za estetiku (1960–1968).

Radio je kao sekretar Odbora za kritička izdanja u SANU (1972-1975), kao član uredništva biblioteke „Književna misao“ Srpske književne zadruge, edicije „Srpska književna kritika“ Instituta za književnost, kao i u redakcijama više periodičnih publikacija.

Dobitnik je nagrade „Đorđe Jovanović“, nagrade „Mladen Leskovac“ i Povelje zahvalnosti Adligata.

Njegov naučni rad, kojim se bavio sve do poslednjih godina, veliko je zaveštanje budućim generacijama, kao i Zbirka porodice Tartalja koju je formirao u Adligatu kojem je, između ostalog, poklonio prepisku Miloša Crnjanskog i Gvide Tartalje, rukopise Tina Ujevića, Oskara Daviča i svog oca Gvide Tartalje i mnoge druge knjige i predmete. Adligat će uskoro objaviti knjigu Miloša Jevtića „Tartalje“, u skladu sa ugovorom koji je potpisao profesor Tartalja, kojim se Adligat obavezuje da „promoviše, štiti i čuva od zaborava lik, životno delo i ugled članova porodice Tartalja“.

image_pdfimage_print

Komentariši