IzložbaVesti

Dve izložbe – Miroslavljevo jevanđelje, Božansko nadahnuće i Stare i retke knjige zaštićene zakonom

U Opštini Voždovac je otvorena izložba Adligata “Miroslavljevo jevanđelje – Božansko nadahnuće” autora Veljka Topalovića. Po prvi put je javnosti predstavljeno najnovije fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, jedno od najbolje urađenih fototipskih izdanja na svetu.

“Jevanđelje nije knjiga, to je temelj. Mi ne stojimo pokraj njega, već na njemu. Iz njega smo iznikli. Njegovih 181 listova, zapravo su 181 nosećih stubova srpskog naroda. Jevanđelje je nastalo kod Bijelog polja, 332 kilometra od Beograda, a putovalo je 15.000 kilometara da bi naše, bilo sa nama.  Subdina Jevanđelja, sudbina je srpskog naroda. Kao i naši preci, sa nama se provlačilo kroz gudure Albanije. Tokom Drugog svetskog rata skrivalo, da ga neprijatelj ne pohara. Poznata je priča da su, kada je tokom Drugog svetskog rata, usred najgoreg nemačkog bombardovanja, ministri predlagali Čerčilu da smanji budžet za kulturu, da im je on odgovorio: „Gospodo, pa šta onda branimo?“ Takvih problema u Srbiji ne može biti, pošto nema šta da se smanji. Bez sredstava od nastanka do danas, srpska kultura je feniks okupljen oko Jevanđelja, koje je deo svakog od nas. Kako smo svi mi, sa njim zajedno, opstali, jedno je od Božjih čuda”, rekao je u svom govoru Viktor Lazić.

“Opština Voždovac je posvećena očuvanju i promociji kulturnog nasleđa. Ponosimo se muzejima Adligata koji se nalaze na našoj teritoriji i zahvalni smo im na ovoj izložbi koja će biti otvorena do 15. oktobra”, rekla je Ivana Tomić Ilić, predsednica opštine.

“Kultura mnogima nije zadnja rupa na svirali. Nemaju frule dovoljno rupa, da bi makar i poslednju zauzela kultura. Zato su tu ljudi kao što je Veljko Topalović, kao što su Ivana Tomić, Vuk Mirčetić i mnogi drugi koji razumeju da nema naroda ni države, bez kulture. Da nema napretka, nema civilizacije, nema života bez kulture. To je jedno od retkih polja kojim nejaka Srbija može da pobedi, zadivi, pridobije, osvoji”, dodao je Lazić.

Istovremeno je na Kriminalističko-policijskom univerzitetu povodom poletka školske godine otvorena izložba “Stare i retke knjige zaštićene zakonom”. Više stotina studenata moglo je da vidi Srbljak iz 18. veka, stare strane knjige 17. veka, prvo izdanje Vukovog Novog zavjeta iz 1847, izbeglička izdanja srpskog naroda iz Prvog svetskog rata, prvo izdanje Lamenta nad Beogradom Miloša Crnjanskog i fototipska izdanja mnogih rukopisa. Autori izložbe su Viktor Lazić i Renata Samardžić, upravnica biblioteke Univerziteta

“Studenti i profesori su oduševljeni izložbom, kao i rektor i ministar policije koji je danas bio sa nama. Samo udruženje koje ima veliko razumevanje za opšte dobro moglo je da nam učini ovako nešto i veoma smo srećni što sa Adligatom imamo Protokol o saradnji. Po prvi put budući policajci mogu da vide izbliza kako izgledaju kulturna dobra koja su dužni da štite”, kaže Renata Samardžić.

image_pdfimage_print

Komentariši