Izložba

Predmeti sa potopljenog američkog broda u Muzeju knjige i putovanja

Povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata na Pacifiku, tj. od kapitulacije Japana, Udruženje Adligat je prikazalo javnosti originalne predmete sa jednog od potopljenih američkih brodova, koji će sada biti sastavni deo stalne postavke Muzeja knjige i putovanja.

Kada je slavni general Daglas Mek Artur započeo svoju pacifičku avanturu, prvo ostrvo pod kontrolom Japana na koje se ustremio bilo je tanjušni komad zemlje pod nazivom Morotaj, danas na severoistoku Indonezije. Japanci su pružili žestok otpor, a kada su ga Amerikanci osvojili, upravo tu im je bila stacionirana glavna komanda mesecima“, kaže Lazić.

Dok su trajale borbe za ovo ovo ostrvo, Amerinakcima je potopljeno nekoliko vojnih brodova. Ti brodovi su sada velika atrakcija za ronioce.

„Početkom ove godine sam tamo boravio i sa mojim prijateljima, koji su kao i ja, profesionalni ronioci, zaronio sam u plave dubine. Dobili smo odobrenje da uđemo na jedan potopljeni američki brod, i da sa njega pokupimo nekoliko zanimljivih predmeta za beogradski Muzej knjige i putovanja. Uz to je prijatelj Adligata, Rafeli Adijatma Redžep, poklonio nekoliko predmeta koje je sam izronio na prethodnim ekspedicijama. Tako je u Beograd stiglo dosta posuđa iz potopljene kuhinje američkog ratnog razarača: četiri šolje, nekoliko tanjira, ali i dve bočice tečnosti za brijanje, jedan deo velikog osigurača sa brodske trafo stanice i jedna ispijena flašica koka-kole, na kojoj je upisana godina: 1944“, dodaje Lazić.

Na ostrvu Morotaj nekoliko kolekcionara sakuplja ovu vrstu predmeta, a nedavno je otvoren i veliki muzej posvećen Drugom svetskom ratu.

„Lokalni muzej istovetne predmete već poseduje u više primeraka, tako da smo, posredstvom naših prijatelja, dobili odobrenje da ove predmete prenesemo u Srbiju u muzeje Adligata i srpskoj javnosti na jedan drugačiji način približimo Drugi svetski rat i 75. godišnjicu od njegovog završetka, koja se obeležava širom sveta, obeležimo i mi u Srbiji na jedan neobičan način“, kaže Lazić.

Značajni japanski profesori, akademici i intelektualaci su članovi Adligata, pa je čak za Dan državnosti Srbije prošle godine u Beograd stiglo nekoliko potpisanih fotografija i knjiga jednog od najznačajnijih japanskih pisaca, Harukija Murakamija. U ovom udruženju inače se nalazi jedna od najboljih zbirki knjiga i predmeta o Indoneziji, a uskoro će i Adligatova japanska zbirka postati značajna u regionalnim, pa i svetskim okvirima, dobrim delom zahvaljujući angažovanju doskorašnjeg ambasadora Republike Srbije u Tokiju, Nenadu Glišiću.

image_pdfimage_print

Komentariši