Vesti

Virtelno vođenje turista po muzejima

Zbog trenutne epidemiološke situacije i nemogućnosti da stranci posete Srbiju i muzeje Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, ovo udruženje je organizovalo virtuelnu posetu muzejima u svom sastavu preko zum aplikacije.

„Verujem da je ovo prva ovakva muzejska uživo virtuelna tura u Srbiji, a možda i u regionu. Interesovanje stranaca za Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti je bilo i ostalo veliko. Možemo čak reći da je veće u inostranstvu nego u Srbiji. Kako su velike grupe stranih posetilaca otkazane, a interesovanje je svakodnevno, odlučili smo da ljudima koji toliko žele da više saznaju o nama i koji nas toliko podržavaju, barem na ovaj način pokažemo bogatstva koja čuvamo.“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

U Adligatu ističu da nisu želeli da naplate ulaznice za virtuelnu turu, ali da je veliki broj stranaca koji se pridružio ovom neobičnom obilasku, insistirao da uplati donacije ili da pošalje dragocene predmete kao poklon za zbirke muzeja.

Gospođica Huijun Žang, predsednica upravnog odbora turističke agencije “Shenzhen Baoye International Co.Ltd“ i menadžerka hotela na Maldivima kaže: „Kinezi imaju veoma čvrste veze sa Srbijom, a ja lično izuzetno poštujem rad Udruženja Adligat. Naš zajednički san je da u Srbiju dovedemo mnogo više kineskih turista, i uverena sam da ćemo to i učiniti, odmah pošto se epidemiološka situacija poboljša i stvari počnu da se vraćaju u normalu“. Gospođica Žang je o Adligatu saznala na Maldivima, zemlji u kojoj je Adligat ostvario značajne kontakte i dobio podršku od njihovih vodećih intelektualaca.

Gospođa Erika Rote, domaćica iz Holandije kaže: „Sa suprugom sam pre godinu i po dana došla u Beograd, kako bih posetila muzeje Adligata. O njima sam čula od prijatelja, kada smo bili na odmoru na Sulavesi ostrvu u Indoneziji. Od tada redovno pratim njihove aktivnosti, pa sam želela da vidim kako sada izgleda muzej sa dosta novih zbirki, a posebno me je zanimala zbirka Azije koja se retko gde može videti, pošto je moja baka odatle.“

Udruženje Adligat ima izuzetno razgranatu mrežu svojih departmana, ambasadora, članova i prijatelja u više od 60 zemalja sveta. „To je mreža posvećenika kulturi i ljudi koji su u svako doba spremni da pomognu Adligatu, ali i Srbiji“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata i dodaje: „Ukoliko se uskoro situacija ne vrati u normalu, planiramo da redovno organizujemo zum ture, kada naši kustosi sa kamerama obilaze muzeje, pokazuju prostorije i objašnjavaju značaj pojedinačnih predmeta. To izgleda tako što jedan kustos prikazuje kamerom širu sliku prostorije, dok drugi fokusira svoju kameru na pojedinačni predmet. Verovatno ćemo organizovati posebne termine za posetioce različitih zemalja, kako bismo im se bolje prilagodili. Recimo, posle ove ture javilo se još dvanaest zainteresovanih za virtuelnu posetu Adligatu iz daleke Indonezije, zemlje sa kojom blisko sarađujemo, i to sa čak šest različitih ostrva.“

Zanimljivo je da su se na prvoj turi pridružili i posetioci iz zemalja u kojima je zum aplikacija onemogućena. Koristili su posebne metode, često na ivici zakona, kako bi barem na ovaj način videli postavke Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti.

Udruženje Adligat uživa veliku međunarodnu podršku, a ova prva zum tura je to i pokazala. Lazić ističe da je država Srbije do sada bila na četvrtom mestu po upućenoj podršci ovom udruženju, a da je sada pala na šesto mesto. Godišnje je muzeje Adligata posećivalo oko deset hiljada ljudi, a od marta meseca muzeji su zatvoreni za posetioce. Nastavak prijema poseta u smanjenom obimu, „u novoj normalnosti“ planiran je od 1. septembra 2020. godine.

image_pdfimage_print

Komentariši