Legati

Legat književnika Ljubivoja Ršumovića

Zbirka minijaturnih knjiga „Nataša Ršumović“, knjige iz biblioteke pesnika čija dela su sastavni deo detinjstva čitavih generacija, bokserske rukavice, karate pojasevi pesnika za decu koji je poznat i kao izuzetan karatista, pisaće mašine na kojima su tokom više decenija nastajale najlepše pesme moderne srpske književnosti namenjene najmlađima, sve to je sada deo Legata Nataše i Ljubivoja Ršumovića u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Juče je „na slobodnoj teritoriji u blizini Beograda“ potpisan ugovor o legatu između poznatog pesnika i Udruženja Adligat, u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

„Potpisanim ugovorom, zapravo jednom širokom deklaracijom dobre volje, i formalnopravno je potvrđeno osnivanje Legata Nataše i Ljubivoja Ršumovića“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata i dodaje kako je Ršum među prvima podržao rad ovog Udruženja još pre jedne decenije, a veliki pesnik je i suosnivač ovog Udruženja.

„Kada je prva, skromna prostorija otvorena u Muzeju 2010. godine na Banjici, Ršum bio je prvi velikan koji je u nju kročio. Zbirku minijaturnih knjiga i predmeta svoje supruge Nataše poklonio nam je pre nekoliko godina i danas je to jedna od najznačajnijih zbirki minijaturnih knjiga u ovom delu Evrope. Legat smo dogovorili spontano, sa puno međusobnog poštovanja i ljubavi – našeg prema njemu i njegovom delu, njegovoj prema našem projektu i knjigoljublju. Suštinski ugovor ljubavi i poštovanja davno je potpisan dušom, a sada je samo ovenčan pravnom formom“, kaže Lazić.

Udruženje Adligat je prilikom potpisivanja ugovora  preuzelo još nekoliko stotina knjiga iz Ršumove lične biblioteke, tri njegove pisaće mašine, više različitih predmeta vezanih za boks i karate, a snimljena je i prva epizoda za Adligatov audio-arhiv – Ršumovo sećanje na Duška Radovića.

Ljubivoje Ršumović (Ljubiš, 3. jul 1939) je istaknuti pisac za decu, autor kultnih emisija „Fazoni i fore“, „Dvogled“, „Hiljadu zašto“ i drugih. Napisao je devedeset knjiga, uglavnom za decu, koje su postale važan deo odrastanja mnogih generacija. Dobitnik je svih važnijih nagrada za književnost za decu, kao i nagradu UNESKO-a za „Bukvar dečjih prava“ na svetskom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju. Ršumović je takođe osnivač, takmičar, i prvi predsednik Karate kluba „Crvena Zvezda“. Bio je predsednik Karate saveza Srbije, i sudija je u karate sportu.

 
image_pdfimage_print

Komentariši