LegatiVesti

Godišnjica Pavla Vuisića

Obeležena je godišnjica rođenja legendarnog Pavla Vuisića (10. jul 1926 – 1. oktobar 1988). Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ i udovica Mirjana Vuisić izašli su na groblje i, uz sve mere opreza protiv pandemije, organizovali pomen slavnom glumcu. U Adligatu u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti nalazi se legat Pavla Vuisića sa njegovim originalnim objavljenim i neobjavljenim rukopisima, predmetima, nacrtima za brodove, ljubavnim pismima, čak i setom ključeva na kojem se nalaze i ključevi kamiona koji je vožen u kamiondžijama.
Vuisić je bio “vulkan glume, života i snage”, kako ga je opisao veliki američki glumac i reditelj Orson Vels. Najpoznatiji filmovi u kojima je igrao populari Paja su: “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Doli Bel?”, “Otac na službenom putu”, “Maratonci trče počasni krug” „Pop Ćira i pop Spira“ „Petrijin venac“, „Salaš u Malom Ritu“ „Valter brani Sarajevo“ i kultna serija “Kamiondžije“. U Legatu Pavla i Mirjane Vuisić može se videti njegov originalni testament u kojem zahteva da mu šestorica popova pevaju na sahrani, ali u sebi, tako da ih on ne čuje, i zahteva da mu nijedan komunist ne drži govor, inače će da ustane iz groba.
Viktor Lazić, predsednik Adligata, kaže: „Naše udruženje je posvećeno očuvanju sećanja na velike ljude iz kulture, a naročito na članove našeg udruženja i ljude čije zaostavštine čuvamo sa velikom ljubavlju i poštovanjem. S obzirom na tešku situaciju prethodnih meseci nismo izlazili na groblje, pa smo ovom prilikom obišli i ostavili cveće i zapalili sveće i drugim velikanima i našim donatorima, kao na primer Ileani Čuri, Veri i Mihailu Jovanoviću, Branku Miljkoviću, Milunki Savić…“
image_pdfimage_print

Komentariši