Vesti

Adligat čestitao godišnjicu prestižnom Institutu u Džakarti

Prestižan Institut Kesenian u Džakarti najvažniji je umetnički univerzitet u Indoneziji, koji je odškolovao modernu generaciju indonežanskih dizajnera, slikara, režisera, fotografa, glumaca, crtača, vajara, muzičara i muzikologa, televizijskih zvezda, čak i pesnika. Institut se strateški nalazi uz kulturni kompleks “Taman Ismail Marzuki” u srcu Džakarte, u čijem sklopu su dve zgrade pozorišta, knjižara antikvarnih knjiga, bioskop, planetarijum itd.

Institut Kesenian je jedan od tri indonežanske institucije sa kojima je Adligat 2018. godine potpisao Protokol o saradnji. Tom prilikom je rektor ovog univerziteta, gospodin Seno Gumira Ađidarma, jedan od najpoznatijih i najproduktivnijih pisaca Indonezije, postao počasni član Adligata i odmah nam poklonio rukopise svojih neobjavljenih dnevnike sa putovanja po Borneu.

Ove godine Institut Kesenian slavi zlatnu godišnjicu – 50 godina postojanja. Zbog pandemije kovida-19, umesto proslave i okupljanja, partneri iz celog sveta snimaju video čestitke. Kao glavni saradnik u ovom delu Evrope, Adligatov tim je, u saradnji sa članovima Adligata u Džakarti, snimio poseban video koji smo im poslali. Zahvaljujemo se ambasadorki Adligata Hristini Nikolić Murti i našoj počasnoj članici Iti Putri Vadianti na pomoći.

Adligat je posvećen unapređenju međunarodnih odnosa putem kulture. Ponosni smo na naše predstavljanje Srbije širom sveta, kao i na zbirke više od 150 država i naroda u Adligatu. U mozaiku veoma razgranate međunarodne saradnje, Adligatovo prijateljstvo sa institucijama i pijedincima u Indoneziji zauzima posebno mesto”, kaže Viktor Lazić.

Udruženje Adligat ima čvrste i duboke veze sa najvećom muslimanskom državom na svetu, koja se prostire na 18.000 ostrva raširenih preko pet hiljada kilometara u prečniku. Najznačajniji književnici, umetnici i bibliofili ove značajne zemlje počasni su članovi Adligata, kojem su poklonili mnoštvo važnih predmeta i rukopisa. Zbirka Indonezije koja se nalazi u Beogradu u ovom Udruženju jedna je od najznačajnijih u Evropi.

 

image_pdfimage_print

Komentariši