Vesti

Adligat na tribini „Značaj darivanja i čuvanja arhivske građe kao kulturnog dobra“ u Arhivu Vojvodine

U organizaciji Arhiva Vojvodine i kompanije Color Media Communication, u Novom Sadu je 12. juna održana tribina „Značaj darivanja i čuvanja arhivske građe kao kulturnog dobra“, na kojoj je u ime Udruženja Adligat nastupio predsednik Viktor Lazić.

Na tribini su učestvovali i dr Nebošja Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Dr Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske, Zoran Kolundžija, urednik izdavačke kuće „Prometej“, i Robert Čoban, predsednik kompanije Color Media Communication.  Učesnici su govorili o značaju arhivske građe, o postupku arhiviranja od preuzimanja građe do njene obrade, klasifikovanja, evidentiranja do njene upotrebe kao značajnog kulturnog dobra.

 

„Veoma je značajno da se sačuvaju porodični arhivi, sva ona dokumentacija koju čuvate kod kuća, a koja će možda jednog dana završiti na đubrištu, možda sadrži ključne informacije o našem trajanju“, rekao je Viktor Lazić i istakao da je Adligat još 2010. godine uputio javni poziv da se Udruženju Adligat poklanjaju knjige i arhivska građa, dok se Biblioteka Lazić bavi čuvanjem građe još od početka XVIII veka. Tokom ovog perioda Adligat i Biblioteka Lazić preuzeli su više od 400 biblioteka i arhivskih celina, uključujući 1700 dokumenata iz arhive Uroša Predića, više hiljada rukopisa i dokumenata Mihaila Petrovića Alasa, pisma Save Šumanovića, Miloša Crnjanskog i mnogih drugih velikana, kao i 40 legata najznačajnijih ličnosti srpske i evropske kulturne scene.

 

Lazić je održao govor sa temom „Problemi pri prijemu i obradi arhivske i bibliotečke građe“, a osvrnuo se i na probleme na koje je naišao tokom svog advokatskog rada sa pribavljanjem arhivske građe za rešavanje pravnih predmeta širom Srbije.

„Car je go“, rekao je prisutnima Viktor Lazić, ukazavši na problem nepoverenja javnosti prema državnim institucijama i istakao nasušnu potrebu da se to poverenje povrati, što se upravo ovakvim aktivnostima i čini.

Predsednica skupštine je ovom prilikom zaveštala arhivu svoje advokatske kancelarije Arhivu Vojvodine, dok je i direktor Arhiva, Nebojša Kuzmanović, doneo Bibliju iz XIX veka na poklon ustanovi kojom upravlja.

 

image_pdfimage_print

Komentariši