DonacijeEksponatiIzložbaLegatiVesti

Dan Državnosti Srbije – Zlatni prsteni Joce Vujića, izložba i 10.000 knjiga na poklon

Na Dan državnosti Srbije dva veličanstvena, zlatna pečatna prstena Joce Vujića (1868-1934) poklonjena su Muzeju knjige i putovanja. Uz pomoć Adligata otvorena je izložba o Prvom srpskom ustanku na Kriminalističko-policijskom univerzitetu na kojoj su prikazani Hajduk Veljkovo pismo i sablja jednog od Karađorđevih vojvoda, a Muzej srpske književnosti, koji takođe radi u okviru Udruženja Adligat, povodom Dana državnosti poklonio je deset hiljada knjiga bibliotekama širom Srbije.

Vujić je bio osnivač prvog srpskog privatnog muzeja u Senti i jedan od najvećih srpskih dobrotvora i kolekcionara. Pokloni Joce Vujića danas čine okosnicu kolekcija Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ a u Udruženju Adligat nalazi se posebna Zbirka Joce Vujića. „Na prstenovima su inicijali Joce Vujića. Biće izloženi u Porodičnom legatu Tanje Kragujević i Vasilija Vince Vujića koji je prošlog septembra otvoren u Adligatu. Jedan prsten, pored inicijala, sadrži i simbol pravde, a drugi je prsten sa zlatnim okvirom i rubinskom pločicom“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata

„Kao jedinom direktnom muškom potomku, tj. unuku Joce Vujića, i nasledniku njegovog sina Jovana Vujića i Zorke Govedarice Vujić, roditelji su mi ove dragocene predmete iz porodičnog nasleđa poverili na dalje čuvanje. Sa velikim poštovanjem prema porodici Lazić i celokupnoj misiji Muzeja knjige, i sa željom da se i dosadašnjoj i daljoj saradnji da poseban i značajan akcenat, poklon uručujemo sa naročitom odanošću“, rekao je prilikom primoredaje poklona sa neskrivenim emocijama, darodavac Vasilije Vince Vujić.         

Protekle nedelje u Kriminalističko-policijskom univerzitetu prikazana je sablja jednog od Karađorđevih vojvoda iz nekadašnjeg Muzeja Joce Vujića koja se sada nalazi u Adligatu, kao i originalno pismo hajduk Veljka Petrovića koje Udruženje Adligat uvek izlaže sa ovom sabljom.

 „Naša institucija se može pohvaliti izuzetnom zbirkom ustaničkog oružja iz Prvog srpskog ustanka ali posebno mesto u našem muzeju i u srpskoj istoriji zauzima impresivna sablja ‘jednog od Karađorđevih vojvoda’, kako je to napisao svojom rukom Joca Vujić, koju smo izuzetno, ovom prilikom, ustupili Univerzitetu kako bi se novi naraštaji srpske policije na neposredan način bolje upoznali sa našom istorijom i tradicijom, koju su oni dužni da nastave i baštine. Pismo-naredba Hajduk Veljka Petrovića koja je prikazana na izložbi napisana je u Negotinu pred Veljkovu slavnu pogibiju. Pisani izvori iz Prvog srpskog ustanka su izuzetno retki, a naredba se nalazila u arhivu prote Mateje Nenadovića,“ kaže Viktor Lazić.

Izloženi eksponati su izazvali veliko interesovanje profesora i studenata, kao i mnogobrojnih gostiju koji su ovih dana posetili Kriminalističko-policijski univerzitet. Među posetiocima izložbe bio je i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanović sa saradnicima.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta, prof. dr Dane Subašić kaže: „Svesni značaja ovih eksponata za srpsku istoriju, posebno za period obnove srpske državnosti, svesrdno smo podržali organizovanje ove izložbe u saradnji sa Adligatom. Naša želja je bila da ovu svečanu nedelju, između Dana Univerziteta i Dana državnosti, obeležimo i kao čuvari pamćenja. Posebno su studenti Univerziteta, koji će u budućnosti biti i zaštitnici istorijske memorije koja čini naš identitet, pokazali veliko interesovanje za nju. To je i posebna privilegija − da se tako dragoceni predmeti, koji vezuju spomen na Prvi srpski ustanak, nađu pod krovom naše institucije, koja se na ovaj veliki dan preobražava i u „prostor sećanja“, kaže prof. dr Dane Subošić, rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta.“ 

Povodom Dana državnosti kao i Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta Udruženje Adligat je, u saradnji sa Rotari klubom Dedinje, poklonilo bibliotekama širom Srbije deset hiljada knjiga, od čega je na ovaj univerzitet stiglo pet stotina naslova a knjige su već otpremljene i za Krupanj, Alibunar i Kikindu. Poklonjeno štivo predstavlja u najvećem delu naučna izdanja SANU i izdavačku delatnost Slobodana Mašića i izdavačke kuće „Apostrof“ Srbe Ignjatovića. 

 

image_pdfimage_print

Komentariši