Kontakt i korišćenje fondova

  Muzej srpske književnosti  i  Muzej knjige i putovanja  otvoreni su za javnost četvrtkom, petkom i subotom od 10 do 18 časova, uz obavezno zakazivanje.
  Umesto ulaznice predlažemo donacije za održavanje naših prostorije i unapređenje našeg rada.

  CENE:
  Kompleks čine DVA muzeja – sat i po vođena tura sa vodičem – 700 RSD, sa popustom 600 RSD (deca, studenti, penzioneri)
 Za velike grupe poseban popust.

 Poseta pojedinačnog muzeja: 400 RSD
 Grupe moraju imati najmanje 5 ljudi i dogovoriti termin posete. 

U Adligatu se mogu posetiti tri celine:

  Muzej knjige i putovanja  
Videćete knjige na pergamentu i fetusu ovaca, knjige od slonovog izmeta, jestive knjige od pirinča, budističke molitvenike, knjige na palminom lišću, sa koricama od (verovatno) ljudskih kostiju, na stranicama od svile, od tikovog drveta, ugledaćete tron poglavice jednog plemena iz Venecuele, posvete Markesa i Pepea Muhike, zbirku neobičnih knjiga iz Nepala i još mnogo toga.
 Obilazićete tematske sobe Afrike, Azije i Latinske Amerike,a moći ćete da pogledate i zbirke Severne Evrope i Australije. U muzeju se nalazi i veći broj zanimljivih predmeta, indijskih figura-čuvara, maski, muzičkih instrumenata itd. 

  Muzej srpske književnosti  
Prošetaćete se srpskom istorijom sa fokusom na književnosti. Videćete gardarobni orman kraljice Natalije, štap kralja Milana, prvi radio u Jugoslaviji, posvete Branislava Nušića i Laze Kostića, rukopise Tina Ujevića i Oskara Daviča, zbirku starih biblija, deo arhive Uroša Predića ali i rukopise Žaka Prevera, Volta Diznija, Vitorija de Sike… Posetićete legate porodica Bešević i Leko, Pavla i Mirjane Vuisić, prof. dr Ileane Čure, zatim legate Miodraga Pavlovića, Milovana Danojlića, Petera Urbana, Marka S. Markovića, zbirku Prvog srpskog ustanka, zbirku minijaturnih knjiga Nataše Ršumović i sobu filatelije i numizmatike.

  Dom legata 
Legati Nikole Kusovca, Darka Tanaskovića, Branke Veselinović, Petra Bingulca, Ivane Dimić, Miloja Popovića Kavaje, Zorice i Feliksa Pašića, zbrika Lazića.

  Preporučujemo da se po svakom muzeju uplati minimalna donacija u iznosu od 400 RSD za odrasle osobe i 300 RSD za decu, studente i penzionere (tj. za oba predlažemo 700, sa popustom 600). 

 Za paket obilazak Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti predlažemo minimalnu donaciju u iznosu od 700 dinara po osobi, 600 za decu, studente i penzionere, dok se za Dom legata, čije sređivanje je još uvek u toku preporučujemo minimalnu donaciju od 300 RSD po osobi.

 Za porodične i grupne ture obratite se za poseban popust.

 Najlepše molimo posetioce da minimalna donacija po grupi za pojedinačni muzej bude 1.000 RSD, odnosno 2.000 RSD po turi za više muzeja i celina – koliko iznose naši troškovi organizovanja svake pojedinačne ture (vodič, održavanje hiljadu kvadrata izložbenog prostora, drugi fiksni troškovi). 

 Trenutno se primaju grupe od najviše petnaest posetilaca uz vođenje ture koja traje 45 minuta po muzeju, odnosno kombinovana tura koja traje do sat i po vremena. 

 Biblioteka Lazić (od 1882) je delimično otvorena za javnost, zavisno od dela fonda koji je obrađen i dostupan za korišćenje. Ukoliko Vam je neophodan pristup našim fondovima, spremni smo da im omogućemo korišćenje materijala koje posedujemo. Posebno izlazimo u susret naučnim radnicima, studentima koji rade magistraturu, doktorat ili naučna istraživanja.
  Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ”Adligat”   Biblioteka Lazić (od 1882)   Muzej srpske književnosti   Muzej knjige i putovanja 
 Matični broj: 28101376 PIB: 107899913 Račun: 355000320023026360, Vojvođanska banka, a.d, Novi Sad

  Sedište Udruženja 
  Muzej knjige i putovanja 
  Muzej srpske književnosti 
 Josipa Slavenskog 19a  11.040 Beograd, Banjica

  Ogranak u centru Beograda (u formiranju) 
  Administracija 
 Karađorđeva 21

 Ogranak u Kumodražu 
 Odeljenje obrade sa čitaonicom 
 Legat Miodraga Živanova 
 Letnja 5a, 11.010 Kumodraž 

 Telefoni  +381 11 26 27 311  +381 11 36 72 807
 Mobilni telefoni  +381 63 360 218  +381 63 88 54 927
 Telefaks  +381 11 32 84 921
 Elektronska pošta:muzejknjige@gmail.com; office.lazic@gmail.com    

Print Friendly, PDF & Email