previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider

"Најбољи nријатељ ми је онај ко ми пружи књигу коју нисам читао. Абрахам Линколн ,,

Легат Мирјане и Павла Вуисића

  Павле Вуисић (1926-1988) један је од најзначајнијих српских глумаца, једно од најпрепознатљивијих лиица југословенске кинематографије. Рођен у Београду, учествовао је у борбама на Сремском фронту. Студирао је право и радио као новинар Радио Београда. Није имао формалног глумачког образовања. Прву велику улогу добио је у филму Шолаја. Био је одличан у свим улогама којих се прихватио, од драматичних до комичних. Међу значајним филмовима у којима је глумио истичу се култни филмови „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“ и серија „Камионџије“. Познати глумац Орсон Велс је у једном интервјуу изјавио да он сматра Павла Вуисића најбољим глумцем планете. 

 Супруга Павла Вуисића је основала заједнички легат, у коме се налазе многобројни глумчеви предмети, од његове омиљене торбе, рукописа његових песама до познатог, најчешће цензурисаног тестамента у коме Павле захтева да му на сахрани певају шесторица попова, али у себи, и прети да му ниједан комуниста не држи говор, иначе ће да устане из гроба и гони га по свету, и не само њега, већ и све његове истомишљенике, колико их је на свету (уз псовке). 

  Мирјана Вуисић, њен брат Михаило Јовановић са супругом пок. Вером Дражић-Јовановић су оснивачи нашег Удружења и, поред многобројних предмета, донирали су нам и плац на Старом сајмишту.

Занимљиви експонати

Занимљиви експонати

Print Friendly, PDF & Email