Vesti

Пронађени нови документи о Новосадској рацији; девојчица којој је убијено 16 чланова породице

У Архиву Војводине је пронађен елеаборат под ознаком „Ф-183“  под називом „Комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини – Нови Сад“ који сведочи да су жртве мађарских фашиста у рацији у Бачкој, поред Срба, Јевреја и Рома били и Словаци.

Према подацима који су до сада били непознати српским и словачким историчарима, у Рацији је у концлогорима настрадало, између осталог, двоје деце од три и пет година.

 

„Овај документ постоји већ деценијама, а није био ни уредно архивски заведен, те се није знало ни да постоји! До сада смо имали представу о страдањима Срба, Јевреја и Рома у Новосадској рацији. Ови подаци стајали су у кутијама, далеко од интересовања историчара и јавности, мада знатно мењају досадашњу представу о Новосадској рацији“, каже др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине захваљујући коме је овај документ сада изшао на видело.

Кузмановићев помоћник, социјални антрополог и археолог Кристијан Ошуст, наглашава да је ово први пут да се научно могу доказати словачке жртве Новосадске рације, што је велика ствар за историјску науку 20. века.

 

Директор Архива, Небојша Кузмановић, нарочито истиче сарадњу са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ са којим је Архив недавно потписао протокол о сарадњи.  У Адлигату се налази оригинални намештај из стана из којег је цела породица изведена на стрељање у центру Новог Сада. Тада је једанаестогодишњој Илеани Чури убијено 16 чланова породице, а она је као дете изведена на стрељање и преживела игром случаја. У Адлигату се налази и фотеља у којој је ово дете, касније славна професорка англистике, Фулбрајтов стипендиста са постдокторатом на Јејлу, провела најтежих недељу дана и животу, пошто се вратила са стрељања када су њена мајка и тетка убијене. Легат проф. Чуре је у Адлигату као и много предмета и докумената везаних за Рацију.

 

„Адлигат је за сећање на ову породицу поставио спомен плочу на згради у Новом Саду. Архив Војводине и Адлигат су решени да заједно допринесу потпуном откривању истине и чувању важних докумената српске историје“, изјавио је Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

 

image_pdfimage_print

Коментариши