LegatiVesti

Годишњица Павла Вуисића

Обележена је годишњица рођења легендарног Павла Вуисића (10. јул 1926 – 1. октобар 1988). Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ и удовица Мирјана Вуисић изашли су на гробље и, уз све мере опреза против пандемије, организовали помен славном глумцу. У Адлигату у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности налази се легат Павла Вуисића са његовим оригиналним објављеним и необјављеним рукописима, предметима, нацртима за бродове, љубавним писмима, чак и сетом кључева на којем се налазе и кључеви камиона који је вожен у камионџијама.
Вуисић је био “вулкан глуме, живота и снаге”, како га је описао велики амерички глумац и редитељ Орсон Велс. Најпознатији филмови у којима је играо популари Паја су: “Ко то тамо пева”, “Сјећаш ли се Доли Бел?”, “Отац на службеном путу”, “Маратонци трче почасни круг” „Поп Ћира и поп Спира“ „Петријин венац“, „Салаш у Малом Риту“ „Валтер брани Сарајево“ и култна серија “Камионџије“. У Легату Павла и Мирјане Вуисић може се видети његов оригинални тестамент у којем захтева да му шесторица попова певају на сахрани, али у себи, тако да их он не чује, и захтева да му ниједан комунист не држи говор, иначе ће да устане из гроба.
Виктор Лазић, председник Адлигата, каже: „Наше удружење је посвећено очувању сећања на велике људе из културе, а нарочито на чланове нашег удружења и људе чије заоставштине чувамо са великом љубављу и поштовањем. С обзиром на тешку ситуацију претходних месеци нисмо излазили на гробље, па смо овом приликом обишли и оставили цвеће и запалили свеће и другим великанима и нашим донаторима, као на пример Илеани Чури, Вери и Михаилу Јовановићу, Бранку Миљковићу, Милунки Савић…“
image_pdfimage_print

Коментариши