previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider

"Најбољи nријатељ ми је онај ко ми пружи књигу коју нисам читао. Абрахам Линколн ,,

Колекције књига одређених земаља

Највећи део фонда Библиотеке је подељен по континентима и земљама о којима књиге говоре. У оквиру сваке појединачне земље материјал је подељен по темама, углавном на књижевност, историју, географију, уметност, учење језика и ситни пропагандни материјал (разгледнице, карте, проспекти) и опште. Књиге су сакупљане највећим делом у самим земљама о којима говоре. Пошто су сакупљане широм света, како у метрополама, тако и у џунглама, често представљају реткост и у тим земљама.

Колекција Србије
Колекција Србије је средишња колекција Библиотеке. Тренутно се у њој налази више од 70.000 публикација српске етнографије, историје, уметности, географије и књижевности. Током сакупљању материјала посебно се обраћа пажња на књиге са аутограмом аутора и на књиге о Србији или српских аутора штампане или преведене у иностранству (сербика). У Библиотеци се формира посебно одељење српске дијаспоре, које у свом фонду већ има око 5.000 библиографских јединица.
 
Колекција Азије
То је једна од најбољих колекција Азије на овим просторима. Скоро све државе Азије имају своје засебне подколекције, као на пример Кина (3000 публикација), Индија (2.000 књига), као и Тајланд, Камбоџа, Индонезија, Казахстан, Азербејџан, Монголија, Лаос, Кореја, Мјанмар итд. Поред књига о овим земљама, у фонду се налази и велики број публикација на локалним азијским језицима као и књига на необичним материјалима (бамбус, палмино лишће, измет слона, тиково дрво итд).
 
Колекција Аустралије и Океаније
Око 600 књига о Аустралији и околним државама представља важан извор знања за сваког кога занима овај део света. Посебно је ретка колекција књига о Абориџинима.
 
Колекција Јужне и Северне Америке
Ову колекцију чини око 30.000 књига. Највеће подколекције су посвећене Сједињеним Америчким Државама, Канади и Мексику. Значајна је и колекција о Карипским острвима и засебна колекција посвећена Јужној Америци.
У фонду се налази специјализована библиотека канадистике са више од 3.000 наслова; највећа и најквалитетнија таква колекција у региону.
 
Колекција Африке
Колекција књига овом континенту чини једну од најбољих колекција публикација о Африци у овом делу Европе, са више од 20.000 библиографских јединица.
Формиране су посебне подколекције Северне, Јужне, Источне, Централне и Западне Африке.
Истичемо подколекцију Египта са секцијом о Коптима коју организује Амерички универзитет у Каиру, подколекцију Етиопије договорену са Народном библиотеком Етиопије у Адис Абеби уз подршку српске амбасаде и дипломате Орете Јовановић и подколекцију Судана договорену са српским почасним конзулом у Картуму, господином Ахмедом Абделом Мухамедом.
 
Колекција Европе
Ово је највећа колекција у Библиотеци, са великим подколекцијама свих европских држава, а посебно Русије, Француске, Немачке и Енглеске. Занимљиве су значајне колекције о мањим државама, као на пример о Малти, Ирској, Холандији, Белгији, Луксембургу, Лихтенштајну, Монаку, Словенији (најбоља у региону) итд.
Колекција Европе је подељена на следеће целине: Јужна Европа, Северна Европа, Источна Европа и Русија, Западна Европа.
Библиотека се специјализује за фондове књига источноевропских држава и германистике.
Посебно је значајна колекција славистике, захваљујући легатима проф. Богдана Терзића и Николе Медведева. Захваљујући Легату Петера Урбана у нашем фонду се налази једна од најбољих колекција публикација о Чехову на свету.
Колекција о Русији је формирана у договору са више руских институција, током посебног истраживачког путовања у 63 провинције Руске федерације; садржи више од 100.000 публикација, уз посебну колекцију мапа, проспеката и разгледница.
 

Занимљиви експонати

Занимљиви експонати

Print Friendly, PDF & Email