LegatiVesti

Легат примабалерине Иванке Лукатели

Примабалерина Народног позоришта у Београду и Националног Баварског позоришта у Минхену, педагог класичног балета, кореограф и педагог Иванка Лукатели (1948) одлучила је да свој легат поклони Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат на иницијативу суоснивача овог удружења, новинарке Стеванке Чешљаров.

Као директорка балета Лукатели је радила у Српском народном позоришту и Народном позоришту у Београду. Завршила је Средњу балетску школу „Лујо Давичо“, специјализацију на Московској државној балетској школи. Као врхунска балерина гостовала је у скоро свим  државама света, а између осталог нарочито је био запажен њен успех на Међународном конкурсу младих балетских уметника у Москви, у финалу такмичења балетских парова у јапану и њен солистички ангажман у минхенској Опери.

Уговором који је потписан удружење се обавезало да се, после њене смрти, стара не само о њеној заоставштини већ и о очувању сећања на њено животно дело.

Пао ми је велики камен са срца зато што сам пронашла људе и институцију којима верујем“, изавила је Иванка Лукатели одмах по потписивању уговора.

„Овим великим кораком започиње формирање балетског кутка у Удружењу Адлигат, а историја балета је код нас прилично запостављена. Веза која је остварена са г. Лукатели је дубока, суштинска. Са толико задовољства, поверења и одлучности је започео наш однос, да је успех гарантован“, каже Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

Дому легата, који се, уз Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, налази у овом Удружењу, Иванка  Лукатели је већ поклонила своје најзначајније награде, драгоцене албуме са фотографијама и слике свог оца, познатог црногорског сликара који се бавио и филмом, фотографијом, сценографијом и журналистиком, Антона Лукатела.

„Када би ме отац упитао шта да ми поклони за рођендан, молила сам га да ме слика. Све те драгоцености, једном ће се наћи у Адлигату и биће доступне хиљадама посетилаца, што ме нарочито радује“, каже Иванка.

Једна је од најнаграђиванијих српских балетских уметника. Између осталог добила је пет позоришних награда за најбоља годишња остварења (Народно позориште), награде Љубљанског Бијенала за најбоље остварење, награде за најбоље уметничко остварење града Минхена, Октобарске награду града Београда, Награде за животно дело Удружења балетских уметника Србије, признање националног уметника од Министарства култре Републике Србије.

„У Београду сам се родила (1948), годину дана сам живела у Москви, нешто мање у Јапану, две године сам играла у Минхенском балету, радила сам и у Истанбулу, Панами, на Сицилији… Преко уметности, а уметност игре сви разумеју, мој живот је везан за цео свет“, каже Иванка Лукатели и додаје да је одушевљена пројектима Адлигата, које свим срцем подржава.

Иванка Лукатели је баронеса, потиче из знамените италијанске породице чији су чланови, између осталог, и један папа, познати композитор Пиетро Антонио Локатели, и један познати фудбалер.

image_pdfimage_print

Коментариши