Vesti

Космонаути су одушевљени музејима Адлигата

„Пропутовали смо већи део света, штавише чак смо ишли и у космос, али овако нешто нисмо видели“, изјавили су чланови делегације руских космонаута после посете Музеју књиге и путовања и Музеја српске књижевности Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

Прошло је пола века од последње посете космонаута Србији.  У организацији Поште Србије, истраживачи свемира су сада стигли у Србију захваљујући в.д. директору Поште Зорану Ђорђевићу. После посете председнику Србије комe су на поклон донели српску заставу која је била у космосу, и дружења са децом оболелом од рака у ПТТ музеју, космонаути су се упутили у посету музејима Адлигата и њима били одушевљени.

Сергеј Куд-Сверчков је провео 185 дана у орбити, одакле се вратио пре два месеца, и након свог шестомесечног боравка у свемиру дошао је право у Србију и у – Адлигат. Није необично у овом српском Удружењу видети путнике из свих крајева света, који често долазе у Србију како би се дивили драгоценостима које се само овде могу видети, али је ово први пут да неко ко је управо месецима боравио у свемиру, знатижељно проводи сате у разгледању експоната у седишту Адлигата у београдском насељу Бањица.

У необичној посети придружила се Сергеју Куд-Сверчкову и Анастасија Степанова, космонаут, жена са акредитацијом „новинара из свемира“, специјалиста за изолацију, спасилац, инжињер на Институту за биомедицинске проблеме Руске академије наука. Анастасија је у оштрој конкуренцији изабрана за пројекат „Марс 160“, у коме се обучавала за путовање на ову планету. У изолацији је провела 80 дана у пустињи у Истраживачкој станици у Јути, месец дана у ненасељеном делу острва Девон у Канади и 120 дана у оквиру експеримента „Сиријус 19“, вежбајући за походе који је чекају. Ова истраживања су значајно проширила научна сазнања о томе какви би све изазови могли да се нађу пред космонаутима на Марсу.

Тајне просторије, књиге које се могу појести, од пиринча, страница направљених од палминог и бананиног лишћа, рукописи српских, француских и енглеских краљева, Николе Тесле али и Томаса Едисона само су део драгоцености које су импресионирале посетиоце из свемира. „Познавао сам Колинса, био је сасвим нормалан човек“, рекао је космонаут Сергеј о свом колеги, другом човеку који је за Нилом Армстронгом закорачио на Месец, док је гледао у фотографију коју су градоначелнику Бранку Пешићу поклонили и потписали чланови мисије Аполо 11, Армстронг, Колинс и Олдрин.

„Космонаути су подржали стварање Збирке астрономије и космонаутике у Адлигату, а за коју већ постоји фонд од неколико стотина библиотечких јединица. За ову збирку су потписали више својих фотографија, укључујући фотографије Србије из свемира које су они начинили са свемирске станице, као и неколико табака поштанских марака посвећених Гагарину које је недавно објавила Србијамарка, написали да нам желе свемирске успехе… Обећали су да ће ширити вести о нашим активностима у Русији али, наравно, и међу другим космонаутима, па чак и у свемиру… У наше музеје су дошли отворених срца, толико су срдачни и отворени, спремни да са нама сарађују, да смо одлучили да им доделимо специјалне почасне чланске карте и преко реда примимо међу наше чланове“, каже Виктор Лазић, председник овог Удружења за чији пријем у чланство се уобичајено чека више година. „Адлигат ће бити прво српско удружење чији чланови су стигли до космоса“, додаје поносно Лазић.

У књигу утисака Удружења Адлигат руска свемирско-хуманитарна делегација оставила је следеће записе:

„Уникатна збирка књига и драгоцености изненађује чак и човека који је видео све. Ово је невероватан музеј који има огроман значај за културу. Велико хвала за могућност да посетимо овај музеј и да се на тренутак утопимо у историју“, Сергеј Куд-Сверчков

„Феноменална збирка књига надахњује и даће плодове у будућности“, Евгенија Фадеева, директорка Хуманитарног фонда Унити

„Хвала вам што смо се заједно удубили у историју, литературу, археологију… Надам се такође да ће књиге стићи и до Месеца и до Марса“, Анастасија Степанова

Предивно време, проведено са предивним људима у предивном месту. Ваш музеј је феномелан за заљубљенике у књиге и историју. Волим Србију и волим Вас“, Олга Белјакова

Хвала Вам за свемирски прелепо путовање у историју. Колекција музеја потврђује да чак и најсмелије, нахрабрије маште могу да се остваре ако храбро маштамо. Хвала“, Алена Кузменко, председница Фонације Унити

image_pdfimage_print

Коментариши