LegatiVesti

Отворен легат Милана Вукоса

Обележена је пета годишњица смрти Милана Вукоса (1932-2016) свечаним отварањем његовог легата у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“. Легат је основала његова супруга, новинарка и глумица, Стеванка Чешљаров.

Милан Вукос је био дугогодишњи директор Телевизије Београд, потпредседник Скупштине града Београда у време Бранка Пешића, најмлађи министар (секретар за културу) СР Србије и амбасадор СФРЈ у Венецуели. Значајно је утицао на доношење Закона о библиотекама Србије из 1965. године, којим се Народној библиотеци, као централној матичној библиотеци у Србији, додељује посебно место на Светосавском платоу. Био је и главни и одговорни уредник култног листа Студент и један од оснивача најзначајнијих манифестација културе у Београду, БИТЕФ-а, БЕМУС-а, ФЕСТ-а и Радости Европе. Његовим залагањем су многи глумци и књижевници добили тада станове, а сликари атељее. Покретач је доделе Октобарске награде.

Директор Радио-телевизије Београд био је од 1972. до 1985. године, у периоду који је био познат као „златно доба телевизије“.

„Адлигат је чудо српске културе и поносна сам на то што се управо овде налази легат Милана Вукоса. Не бих могла да замислим боље место за човека који је цео живот помагао другима и који је иза себе оставио велики траг. Недавно је једна улица по њему добила назив, а отварањем легата ће будуће генерације моћи далеко више и боље да се информишу о његовом животу и раду“, каже Стеванка Чешљаров.


Збирка Милана Вукоса у Адлигату формирана је 2018. године, а сада је прерасла у легат. Поводом годишњице је Вукосова ћерка Маја Џелатовић поклонила део очеве библиотеке, укључујући драгоцене књиге са посветама, док је супруга Стеванка Чешљаров такође донела још неколико аутентичних предмета.

„Легат смо отворили у складу са свим епидемиолошким прописима. Иако нас је било свега петоро присутних, направили смо свечану изложбу са предметима из легата и подсетили се анегдота из живота овог великана. Стеванка Чешљаров је чланица оснивач Адлигата и посвећена је нашем пројекту већ годинама. Захвални смо јој на овом изузетном легату, у којем се могу видети Вукосови фото-албуми, награде и признања, лична документација као и мноштво личних предмета и нешто књига из његове личне библиотеке. Милан Вукос је био скроман човек који је за Србију учинио много и заслужио је да га се често сећамо“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

image_pdfimage_print

Коментариши