LegatiVesti

Легат издавача Јагоша Ђуретића

Издавач и аутор Јагош Ђуретић (1936) потписао је уговор о поклону којим се формира његов легат у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

Уговором је прецизирано да ће се у Удружењу Адлигат наћи важан део Ђуретићеве личне библиотеке и архиве, са посебним делом посвећен издаваштву за слепе и издавачкој кући Албатрос плус.

„Ово је важан корак ка чувању историјске грађе о српском издаваштву, што је један од циљева нашег удружења“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Ђуретић је четрдесет година радио као запослени и директор издавачког предузећа „Филип Вишњић“, које је највећи успех достиглу у време Ђуретићевог управљања. Од 2008. године води издавачку кућу Албатрос плус, познату пи профилисаним, квалитетним издањима. Током живота, и сам слеп, бавио се нарочито издаваштвом за слепе и слабовиде. За српску традицију издања за слепе често наводи да је једна од најстаријих у Европи, започета 1917. године. Објвио је радове из области политичке филозофије и политичке социологије.

Поред бројних издања, остао је запажен Ђуретићев издавачки подухват издавања четворотомне Историје кинеске цивилизације. Добитник је Специјалне државне књижевне награде Кине, највећег националног признања, које се додељује културним делатницима широм света.

„Јагош Ђуретић је члан Адлигата од 2014. године, када нам је спремно приступио и поклонио велики део својих издања. Јагош је био међу првим издавачима који су подржали рад Адлигата, и на томе ћемо му увек бити захвални. Током свих ових година уверили смо се колико је тачно мишљење које га прати у издавачком и књижевном свету: ретко поштен, коректан издвач који никада никога није оштетио, а многима је помогао, што је у данашње доба права реткост“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

image_pdfimage_print

Коментариши