Vesti

Народни музеј и Адлигат на истом задатку – потписан протокол о сарадњи

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат и Народни музеј у Београду потписали су протокол о сарадњи којим ове две установе утврђују темеље будуће сарадње и изражавају спремност да подржавају међусобне пројекте и спроводе заједничке активности у циљу унапређења културе, уметности, науке и образовања.

Протокол је у име музеја потписала в.д. директорка Бојана Борић Брешковић а у име Адлигата председник удружења Виктор Лазић. Протокол је потписан уз подршку председника Управног одбора Народног музеја, уједно почасног члана оснивача и легатара Адлигата, професора Дарка Танасковића.

Народни музеј у Београду и Адлигат су се сагласили да заједничким активности допринесу чувању, представљању и дигитализацији културног наслеђа, развоју Музеја српске књижевности и Музеја књиге и путовања у оквиру Адлигата. У складу са могућностима и актуелним пројектима Адлигат и Народни музеј у Београду су се сагласили да ће заједнички пружати помоћ другим институцијама.

Удружење Адлигат чува изузетно значајне предмете српске и светске историје као што су на пример намешетај са двора породице Обреновић, писама Николе Тесле, предмети из заоставштина Уроша Предића, Саве Шумановића, Михаила Петровића Аласа, Милоша Црњанског, легате градоначелника Бранка Пешића, књижевника Милована Данојлића, Миодрага Павловића, Пере Зупца, Љубивоја Ршумовића и десетине других великана, као и архивска докуманта до светског значаја попут повељa Наполеона I, Луја XIV, Елизабете II, белешки Томаса Едисона итд.

Са више од два милиона публикација и предмета у свом фонду и изузетно разгранатом мрежом чланова и донатора широм света, Адлигат је постао важно културно чвориште у овом делу Европе, а сада ће овим фондовима приступ добити и Народни музеј, чији стручни тимови ће бити укључени у обраду, презентацију и стварање предуслова за чување и заштиту изузетно важне историјске грађе, што је национални интерес српског народа.

„Сада је дошао тренутак да се повежемо са још једном кључном институцијом српског народа – Народним музејом. Имамо велика очекивања, и ми од њих и они од нас. Само удружени, посвећени истим циљевима, можемо највише допринети Србији и својим институцијама“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Удружење Адлигат од оснивања подржавају САНУ, Матица српска, Удружење књижевника Србије, Народна библиотека Србије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Правни факултет Универзитета у Београду, Библиотека Града Београда као и многе друге институције.

image_pdfimage_print

Коментариши