Vesti

Слике Београда из Индонезије

Реномирани индонежански уметник Јус Ризал поклонио је Удружењу Адлигат за Дан независности Индонезије, 17. август, 12 својих слика и графика – Београда. Тим поводом је Адлигат са Друштвом српско-индонежанског пријатељства „Нусантара“ организовао изложбу ових радова. Док се оригинали могу видети у Адлигатовом Музеју књиге и путовања, широј јавности изложба је доступна виртуелно, на сајтовима Нусантаре и Адлигата.

Господин Јус Ризал бави се уметношћу већ тридесет година. Учесник је многобројних угледних светских изложби и уметничких фестивала у Индонезији и у свету. Између осталог, излагао је у Малезији, САД, Турској, Летонији као и у престижној Националној галерији у Џакарти, а пре годину дана представио је свој рад у Удружењу књижевника Србије у организацији Удружења Адлигат.

„Јус Ризал је побрао најбоље уметничке критике у једној од највећих земаља света. Када је боравио у Београду, док је седео у парковима, разгледао наше знаменитости, неуморно је сликао и цртао. Тако је настао серијал занимљивих
дела о нашем граду, визија Београда славног индонежанског уметника. У ово тешко време, господин Ризал је желео да на наки начин пружи подршку српском народу, па је послао оригинале својих дела нашем музеју на поклон. То је урадио и његов ученик, Теуфик Хаџалић, пореклом из Србије, један петнаестогодишњи перспективни
сликар који ће ускоро имати изложбу у Националној галерији у Џакарти“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Ризал не верује да се уметност може објаснити и да уопштена, додатна тумачења и објашњења не могу бити аутентична. Каже да су људи на његовим изложбама прилично тихи, и да публика не жели ништа да га пита, зато што им је већ дао одговоре.

Ризал сматра да је уметност окренута себи и да не треба да се користи за пропагандне сврхе било које врсте, посебно не политичке или социјалне. Ризал верује да у уметничком делу уметник првенствено изражава своју емоцију, израз, облике и боје које је нашао у себи, да би кроз  очи и посматрање као основни чулни медији публику мотивисао да уђе у
сопствена суштинска значења.

„Мислим да је најбоља уметност она која долази из срца. Директна је, нема хендикепа у изражавању. За такав приступ верујем да је најбољи уметнички пут апстрактни стил, нарочито експресионистички“, каже Ризал.

„Изложба је организована као пријатељски сусрет култура Индонезије и Србије, као још један мост између наших народа и уметника”, каже Марко Јелић, генерални секретар Друштва Нусантара.

Индонезија је највећа муслиманска земља на свету са више од 260 милиона људи, распрострањена на више од осамнаест хиљада острва. По разноликости флоре и фауне је друга на свету, одмах иза Бразила и спада у највеће земље у развоју на свету. Мото Индонезије гласи: „јединство у различитости“, са обзиром на то да у овој држави живи више од три стотине народа и националних мањина.

Слике и графике настале током шетњи Београдом – Јус Ризал

УМЕТНИЧКИ РАДОВИ МЛАДОГ ТЕА

Ја у Србији

Ђаволко љубави, Србија

image_pdfimage_print

Коментариши