LegatiVesti

Заоставштина Донке Шпичек у Адлигату

Брат славне Донке Шпичек, Милан Д. Шпичек је поводом обележавања четврте годишњице смрти своје сестре поклонио је Удружењу Адлигат сву Донкину документацију, награде, касете са телевизијским емисијама. То је учинио са уверењем да је то прави начин да се њена личност, рад и дело не забораве, а уз посредовање члана-оснивача Адлигата, новинарке РТБ-а, Стеванке Чешљаров, личне Донкине пријатељице. „Признајем, требало ми је времена да схватим да је моја драга колегиница Стеванка Чешљаров у праву и да оставштина моје Сеје није само моја већ припада деци света и великој деци која су расла уз машту моје сестре. Захваљујем се свима, а нарочито Стеванки Чешљаров“, каже Милан Д. Шпичек.
„Моја генерација је одрасла уз Донкине програме за децу, нарочито уз култно ‘Лаку ноћ децо’ и заиста је у нашем Удружењу владало велико узбуђење када смо чули да пристижу предмети из Донкине заоставштине. Свима нам је улепшала детињство, а сада је на нама да се постарамо да и будуће генерације знају и поштују све што је она урадила“, каже Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, као и специјализовани Дом легата, једна од најзначајнијих институција за чување значајних заоставштина у Србији, па и шире.
Донка Шпичек (1933-2016) је била новинар и дугогодишња уредница програма за децу и младе ТВ Београда. Према њеној идеји је настала манифестација „Радост Европе“ која је окупљала децу из свих крајева Старог континента. Била је уредница Редакције за децу и младе у Радио-телевизији Београд у време када смо гледали „Лаку ноћ децо“, „Сиви дом“, „Заборављене“. Била је оперативни директор Позоришта „Бошко Буха“, обновила је музички фестивал „Дечје београдско пролеће“. Била је члан радне групе Програма за децу и младе Евровизије као представник југословенске радио-телевизије од 1982. до 1990. године.
Поред бројних признања и награда издвајају се признања и плакете УНИЦЕФ-а, Ордена осмеха (који додељују деца Пољске одраслим ствараоцима за децу). Добитник је награда: „Златни беочуг Београда” (када се додељивао само једном појединцу 1972. године), „Змајева награда”, међународна награда „Грозданин кикот” за вишедеценијски рад на пољу уметности и едукације деце и младих 2009. године. Одликована је Сребрном медаљом председника Републике Србије Томислава Николића за заслуге у јавној и културној делатности, нарочито у несебичној промоцији стваралаштва деце и за децу.
image_pdfimage_print

Коментариши