Vesti

Адлигат честитао годишњицу престижном Институту у Џакарти

Престижан Институт Кесениан у Џакарти најважнији је уметнички универзитет у Индонезији, који је одшколовао модерну генерацију индонежанских дизајнера, сликара, режисера, фотографа, глумаца, цртача, вајара, музичара и музиколога, телевизијских звезда, чак и песника. Институт се стратешки налази уз културни комплекс “Таман Исмаил Марзуки” у срцу Џакарте, у чијем склопу су две зграде позоришта, књижара антикварних књига, биоскоп, планетаријум итд.

Институт Кесениан је један од три индонежанске институције са којима је Адлигат 2018. године потписао Протокол о сарадњи. Том приликом је ректор овог универзитета, господин Сено Гумира Ађидарма, један од најпознатијих и најпродуктивнијих писаца Индонезије, постао почасни члан Адлигата и одмах нам поклонио рукописе својих необјављених дневнике са путовања по Борнеу.

Ове године Институт Кесениан слави златну годишњицу – 50 година постојања. Због пандемије ковида-19, уместо прославе и окупљања, партнери из целог света снимају видео честитке. Као главни сарадник у овом делу Европе, Адлигатов тим је, у сарадњи са члановима Адлигата у Џакарти, снимио посебан видео који смо им послали. Захваљујемо се амбасадорки Адлигата Христини Николић Мурти и нашој почасној чланици Ити Путри Вадианти на помоћи.

Адлигат је посвећен унапређењу међународних односа путем културе. Поносни смо на наше представљање Србије широм света, као и на збирке више од 150 држава и народа у Адлигату. У мозаику веома разгранате међународне сарадње, Адлигатово пријатељство са институцијама и пијединцима у Индонезији заузима посебно место”, каже Виктор Лазић.

Удружење Адлигат има чврсте и дубоке везе са највећом муслиманском државом на свету, која се простире на 18.000 острва раширених преко пет хиљада километара у пречнику. Најзначајнији књижевници, уметници и библиофили ове значајне земље почасни су чланови Адлигата, којем су поклонили мноштво важних предмета и рукописа. Збирка Индонезије која се налази у Београду у овом Удружењу једна је од најзначајнијих у Европи.

 

image_pdfimage_print

Коментариши