1

Kultura kao most između kontinenata – saradnja Srbije i Tunisa

U Tunisu je dogovoreno formiranje srpskog kutka, kao i tuniskog kutka u beogradskom Muzeju knjige i putovanja, potpisivanje više protokola o saradnji, kao i mnogobrojne aktivnosti na povezivanju umetnika i radnika iz institucija kulture dve države posredstvom Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Formiran je klub prijatelja ovog udruženja u koji su se učlanili značajni tuniski pisci, umetnici i direktori tuniskih institucija.
Niz dogovora krunisan je sastankom održanim u ambasadi Srbije u Tunisu na poziv otpravnika poslova gospodina Božidara Jovanovića, na koji je bilo pozvano desetak umetnika i predstavnika tuniskih institucija. Tom prilikom je dogovoreno potpisivanje protokola o saradnji sa Kućom Benani, najznačajnijom tuniskom privatnom institucijom za sakupljanje knjiga i dokumenata, uspostavljena je saradnja sa lokalnim književnim klubovima, razgovarano je o mogućnostima povezivanja i gostovanja filmskih projekata, a događaju je prisustvovalo više značajnih pisaca, profesora i novinara, među kojima se svojim idejama naročito istakla novinarka BBS-ija Elizija Volkman.

„Tradicionalno prijateljstvo, iskreno interesovanje Tunišana za srpsku kulturu, ali i Srba za tunisku, odličan je temelj za bogatu saradnju. Odlučili smo da, zajedno, okrenemo novu stranu u istoriji odnosa naših naroda, barem u kulturi, i tome se iskreno radujem. A naravno, bilo kakva veza sa Tunisom, za Srbe znači i podsećanje na boravak 52.000 naših vojnika i civila u ovom delu Afrike tokom Prvog svetskog rata“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.
Predstavnici Adligata su položili cveće na srpska vojnička groblja u Bizerti, i o njima uradili foto-arhivu za fond Muzeja knjige i putovanja u kojem se nalazi značajna arhivska i knjižna građa o boravku srpske vojske u Bizerti, kao i skoro ceo komplet lista “Napred” koji su Srbi izdavali u Tunisu tokom 1916-1918 godine. Organizovan je i sastanak sa tuniškim istoričarima koji su se bavili ovom temom i sami sakupili značajnu arhivsku građu, koju su takođe ustupili na korišćenje Adligatu.

Seif Belkadi, naslednik jednog od najznačajnijih tuniskih izdavača Heida Belkadija, poklonio je za Adligat štamparski otisak iz štamparije svog oca za tunisku zbirku Muzeja knjige i putovanja.
U Tunisu je Adligat upravo dobio i novog počasnog člana – Muhameda Benanija, vlasnika i osnivača jedne od najvećih privatnih biblioteka i arhiva u arapskom svetu, koga je više starih tuniskih porodica i intelektualaca zavetovalo da čuva njihove arhive i dragocene knjige. Benanijeva specijalnost je građa o Tunisu, a u okviru svoje pasije sačuvao je i dragocene podatke o srpskoj vojsci u Africi tokom Prvog svetskog rata. Dogovoreno je da Benani u okviru svoje institucije napravi srpski kutak uz podršku Adligata, dok će on ujedno pomoći formiranje tuniske zbirke u Adligatu.
„Benani je nedavno bio važna vest na sajtu BBS-ija, i veoma je poznat, kako u Tunisu, tako i širom arapskog sveta. Snimili smo njegovu ispovest za audio arhivu Adligata, fotografisali stare materijale koje smo u njegovoj zbirci pronašli vezane za Srbiju i divili se originalnim dokumentima iz izuzetno značajne arhive od 6.000 dokumenta sa kraja XVIII i početka XIX o trgovini i pirateriji između Malte, Engleske, Francuske i Tunisa. Naročito je zanimljivo bilo pregledati britansku pošiljku pisama koju su pirati oteli pre 230 godina i istovarili u Tunisu. Pojedina pisma su čekala na nas, da ih mi, tek sada, otvorimo“, kaže Viktor Lazić i dodaje da su mnogobrojne aktivnosti koje je Adligat sproveo prethodnih nedelja u gradu Tunisu sa njihovim uvaženim profesorima, fotografima, izdavačima, novinarima značajno probudili interesovanje u kulturnim krugovima Tunisa za saradnju sa Srbijom, te da je više značajnih Tunišana najavilo skoru posetu Beogradu.

“Napravili smo most između Srbije i Tunisa zahvaljujući Adligatu, i sada nameravamo da taj most što češće prelazimo, u slavu knjige, kulture, umetnosti, svenarodnog i pojedinačnog prijateljstva”, kaže Benani.
Sa direktorkom Narodne biblioteke Tunisa Rađom Ben Slamom, dogovoreno je unapređenje zbirke knjiga o Tunisu u Muzeju knjige i putovanja, a direktorka je nekoliko knjiga sa posvetama za ovaj fond odmah poklonila.
Poznati tuniški pisac starije generacije Abdelaziz Kasem, takođe je izrazio želju da podrži projekte Adligata, na inicijativu njegovog starog prijatelja, profesora i diplomate Darka Tanaskovića. Kasem je bio blizak saradnik prvog tuniskog predsednika Burgibe, bio je direktor Narodne biblioteke i Nacionalne televizije Tunisa i spada u najznačajnije književnike ove države, čija je dela na srpski prevodio upravo Tanasković. Kasem je prijateljevao i sa Vaskom Popom i dogovoreno je da o tom prijateljstvu napiše jedan esej koji će uskoro biti objavljen u Srbiji.
Sa poznatim producentima tuniške nezavisne produkcije, nagrađivanim za svoj rad širom sveta, bračnim parom Anis Lasudom i Čemom Ben Čabane, dogovorena je saradnja i njihovo učešće na filmskim festivalima u Srbiji.
Uz svesrdnu pomoć novih članova i prijatelja Adligata u Tunisu, nabavljena je značajna količina knjiga i predmeta