1

Изложба необичних фотографија и посета гувернера

У Музеју књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ на Бањици свечано је отворена изложба „Египат очима српског путника – од Синаја до Западне пустиње објективом Виктора Лазића“
У присуству више амбасадора афричких земаља, чланова српског парламента и представника српске културе изложбу фотографија, као и друге поставке Адлигата обишао је генерал Калед Фода Садик, гувернер Јужног Синаја који управља једном од туристички најразвијенијих регија Египта, и целог тог региона.
„Фасциниран сам Адлигатом, ово је место о којем требају новинари да пишу, које требају сви да посете. Одушевљен сам фотографијама на изложби, заинтересовани смо да је угостимо и у Египту, а нрочито се радујем сарадњи са овим Удружењем“, изјавио је господин Фода Садик, изузетно уважаван у арапском свету и близак сарадник египатског председника Абдел Фатаха ел Сисија.

На изложби су приказане 54 фотографије културних и природних знаменитости Шарм ел Шеика и пустињских оаза, две супротности ове велике земље. Нарочита пажња је дата необичним експонатима египатских музеја, као што су мумије крокодила и мачака, као и лицима људи – пијачним продавцима, деци, занатлијама, уметницима итд. Фотографије из шест египатских оаза нарочито су значајне, зато што су ретки путници који су их све обишли и на овај начин документовали, а многе су и запрепашћујуће, због необичних облика стена и пешчаних дина које су се спонтано формирале у широком пустињском пејзажу.
„Када помислим на Египат, у мислима ми се не појављује земља, већ прелепа старинска прашњава Аладинова лампа. Може се пропутовати са краја на крај планете, а да се не види толико богатство и толика разноврсност прошлости и природе, као у Египту. Један угледни амбасадор упоредио је Адлигат са Алибабином пећином, и сасвим је пригодно да се Аладинова чаробна лампа, тј. Египат, представља у српској Алибабиној пећини“, изјавио је аутор изложбе и председник Удружења Адлигат Виктор Лазић и додао: „Била је велика част бити гост државних органа ове државе, велико задовољство допринети значајном међународном повезивању наших култура. Захваљујем се Ер Каиру, амбасадору Амру Алгувејлију и нарочито гувернеру Фоди Садику. Снимио сам више од 20.000 фотографија, које ће се наћи у дигиталном фонду Адлигата, а које ћемо ускоро уступити и широј јавности на бесплатно коришћење, јер наше је оно само што делимо са другима.“


У Музеју књиге и путовања је најзначајнија збирка књига о Египту у југоисточној Европи. Са више од хиљаду публикација, са посебним подзбиркама о Коптима и потписаним делима, ова импресивна збирка привлачи истраживаче и читаоце из целог света. Поводом доласка генерала Фоде у Адлигат посебно је изложен један ужи избор књига, у којем се нарочито истиче посвета Нобеловца Нагиба Махфуза која је такође током ове године стигла у Адлигат захваљујући Његовој Екселеницији Амру Алгувејлију, а изложени су и египатски предмети из Легата проф. др Илеане Чуре, као и експонати који су недавно стигли из Египта за збирке Адлигата.