LegatiVesti

Legat izdavača Jagoša Đuretića

Izdavač i autor Jagoš Đuretić (1936) potpisao je ugovor o poklonu kojim se formira njegov legat u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Ugovorom je precizirano da će se u Udruženju Adligat naći važan deo Đuretićeve lične biblioteke i arhive, sa posebnim delom posvećen izdavaštvu za slepe i izdavačkoj kući Albatros plus.

„Ovo je važan korak ka čuvanju istorijske građe o srpskom izdavaštvu, što je jedan od ciljeva našeg udruženja“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Đuretić je četrdeset godina radio kao zaposleni i direktor izdavačkog preduzeća „Filip Višnjić“, koje je najveći uspeh dostiglu u vreme Đuretićevog upravljanja. Od 2008. godine vodi izdavačku kuću Albatros plus, poznatu pi profilisanim, kvalitetnim izdanjima. Tokom života, i sam slep, bavio se naročito izdavaštvom za slepe i slabovide. Za srpsku tradiciju izdanja za slepe često navodi da je jedna od najstarijih u Evropi, započeta 1917. godine. Objvio je radove iz oblasti političke filozofije i političke sociologije.

Pored brojnih izdanja, ostao je zapažen Đuretićev izdavački poduhvat izdavanja četvorotomne Istorije kineske civilizacije. Dobitnik je Specijalne državne književne nagrade Kine, najvećeg nacionalnog priznanja, koje se dodeljuje kulturnim delatnicima širom sveta.

„Jagoš Đuretić je član Adligata od 2014. godine, kada nam je spremno pristupio i poklonio veliki deo svojih izdanja. Jagoš je bio među prvim izdavačima koji su podržali rad Adligata, i na tome ćemo mu uvek biti zahvalni. Tokom svih ovih godina uverili smo se koliko je tačno mišljenje koje ga prati u izdavačkom i književnom svetu: retko pošten, korektan izdvač koji nikada nikoga nije oštetio, a mnogima je pomogao, što je u današnje doba prava retkost“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

image_pdfimage_print

Komentariši