1

Изложба о краљу Милану и Обреновићима у Нишу

У холу Историјског архива Ниша поводом једног од најзначајнијих архивистичких саветовања отворена је изложба “Краљ Милан, први почасни грађанин нишки”. Јавности су приказана оригинална документа и предмети породице Обреновић, многи по први пут изложени ван сталне поставке Музеја српске књижевности и Музеја књиге и путовања из Београда, као што је случај са оригиналним намештајем, тоалетним столом и две столице краљице Наталије Обреновић, из Легата породице Леко. Изложба је организована у коауторству Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу “Адлигат” и Историјског архива Ниша.

Нишкој публици приказано је 27 страница писама краља Милана која су својеврсни уџбеник за владање, настао 1897. године у Бечу, послата његовом сину краљу Александру Обреновићу. Писма су строго поверљива и у њима се излаже детаљан државно-друштвено-политички програм Србије тог времена. Поред тога, изложени су менији са двора, оригиналне фотографије краља Милана и краљице Наталије, штап краља Милана, једна од последњих фотографија Александра и Драге на којој су се фотографисали са официрским кором, тј. се својим убицама непосредно пред убиство и фотогрaфију потписали.

“Нарочито је значајна прва српска књига о полицији на којој се налази белешка кнеза Михаила Обреновића коју је написао када је имао само пет година. Та белешка је уједно доказ да је млади српски кнез као сасвим мало дете већ био писмен, што је била реткост не само у Србији, већ и у Европи тог времена”, каже Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат које баштини све ове драгоцености српске историје.

Краљ Милан је ослободио Ниш од турске владавине 1878. године и често је боравио у овом граду. На 13 седница Скупштине Србије одржаних у Нишу (највише после Београда), донет је велики број закона и значајних одлука за српску историју.

Изложба је постављена поводом Међународног архивистичког саветовања које се по први пут одржава у Нишу, а на којем учествује више од педесет најзначајнијих имена архивистике и историографије из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине који су представљали своја научна достигнућа. Стручњаци архивистике имали су прилику да им изложбу о краљу Милану као и рад Адлигата представи лично председник Удружења Адлигат, Виктор Лазић. Изложбу су, поред архивиста и више стотина грађана Ниша, посетили и чланови градске управе града Ниша и амбасадорка Велике Британије у Србији, њена екселенција Шан Меклауд. Изложба се може видети до 14. октобра 2020. године сваког дана и викендом од 8 до 20 часова.

“Изложба је свакако најзначајнији догађај у култури града у овој тешкој години, настала на иницијативу директорке Историјског архива Ниша, госпође Снежане Радовић, жене чија снага, спремност на сарадњу и способности задивљују. Куриозитет је да су и писма и намештај који је приказан стигли у Адлигат током ванредног стања, у најтежем тренутку током епидемије ковида. То је само доказ да су чуда могућа, нарочито у тешким тренуцима”, додаје Лазић.

“Удружење Адлигат је чаробна ризница српске културе и нама је част да део тог богатства гостује у нашој институцији. Планирамо да даље развијамо сарадњу, а надамо се да ће Адлигат отворити и свој огранак у Нишу”, каже директорка Архива Снежана Радовић.

Удружење Адлигат је ових дана потписало још два протокола о сарадњи са важним нишким институцијама: Народним музејем у Нишу и Филозофским факултетом универзитета у Нишу. Овом приликом су представницима Адлигата поред редовних поставки нишких музеја и галерија, показани и затворени депои, а председник Адлигата је нишким колегама дао и стручне савете за чување грађе и уна