1

32 godine od smrti Pavla Vuisića

„Volim samo one zbog kojih ne moram da se odričem sebe da bih im se dopao.
Neki ljudi ostave nešto iza sebe tek kad čučnu.
Sve poskupljuje samo je čovek sve jeftiniji.
Ko izmisli nedostajanje, pamet mu nedostajala.
Ponekad, nakon razgovora sa nekim ljudima, čovek oseti potrebu da prijateljski pomiluje kamen, osmehne se drvetu i sa puno poštovanja skine kapu pred magarcem“,

govorio je jedan od najomiljenijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, Pavle Vuisić (1926-1988) čija je godišnjica smrti obeležena u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u kojem se nalazi njegov legat.



Ova godišnjica je posebna i zbog toga što je supruga Pavla Vuisića, Mirjana Vuisić, sa Pavlom provela tačno 32 godine u braku, a sada se navršilo 32 godine od njegove smrti, pa je „sa Pavlom provela isto vremena kao i bez njega, a zapravo neprekidno – sa njim.“  Zato je odlučila da ovaj dan obeleži još jednim obogaćivanjem legata u Adligatu: na godišnjicu je poklonila desetine fotografija, od kojih su mnoge nepoznate, nastale tokom snimanja filmova iza scene ili tokom priprema za snimanje, kao i mnoštvo fotografija iz njenog i Pajinog privatnog života. Pored toga, poklonila je Pajin lični brijač i beležnicu u koju je ona beležila njegove misli. Novopoklonjeni predmeti su posebno izloženi i pokazani posetiocima.


„Mirjana Vuisić je bila lepotica, a i sada je veoma šarmantna dama. Ali kada pogledate njene fotografije u mladosti, od kojih je mnoge snimio njen brat Mihailo Jovanović, jasno je zašto se Paja zaljubio. Inače, Pajine fotografije su velika retkost, on nije voleo da se slika. Počastvovani smo što čuvamo njihovu zaostavštinu i što imamo prilike da je pokazujemo javnosti“, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge, Mirjane Vuisić, nalazi se u ovom udruženju i deo je stalne muzejske postavke na Banjici. U legatu se može videti mnoštvo Pajinih ličnih predmeta kao na primer set njegovih lula, svežanj ključeva sa ključem kamiona koji je vožen u kamiondžijama, ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.


Povodom godišnjice, održan je prigodan pomen na groblju a u sedištu Udruženja Adligat na Banjici u organizaciji opštine Voždovac povodom Dana evropske baštine, organizovano je predavanje o Pavlu Vuisiću i čitanje njegove poezije, a tokom ovog događaja o životu sa njim, o tome koliko nije voleo glumu kao ni sistem u kojem je živeo, prisutnima je govorila supruga, Mirjana Vuisić. Predavanje je snimljeno za posebnu audio arhivu Adligata.