1

Стотину важних аутограма у највећој збирци потписа на Балкану

У Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат стигло је више од стотину потписа и посвета најзначајнијих људи планете, између осталог 27 потписа председника углавном западних држава и 23 потписа премијера, од којих су многи у активној служби. Нарочито се истиче збирка од петнаест потписа жена на водећим местима у свету.
Највећа специјализована збирка у југоисточној Европи са више од 50.000 потписа и посвета налази се у Удружењу Адлигат у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности.

„Верујем да је најбољи начин да се превазиђе ова тешка ситуација да свако ради свој посао најбоље што може“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата. „Задовољни смо да смо, упркос свим недаћама, успели да набавимо ову важну збирку потписа председника, премијера, министара, градоначелника из више од педесет држава који се највећим делом налазе на фотографијама“.
Ту су Ана марија Хидалго, прва градоначелница Париза, Тарја Карина Халонен, прва жена председница Финске, Ерна Солберг, премијерка Норвешке, Марија-Луис Колеро Прека, председница Малте, Симонета Сомаруга, председница Швајцарске, Јацинда Ардерн, прва премијерка Новог Зеланда, Дорис Лојтхард, бивша председница Швајцарске конфедерације итд.

„Жене су итекако равноправне по свом учинку и доприносу култури, уметности и развоју друштва, што се може врло добро видети и на основу списка европских и светских владара чије су посвете и потписи сада стигли у Адлигат. Драго ми је што Музеј књиге и Удружење грађана Адлигат посебно поштује принцип равноправности и на најбољи могући начин промовише и бори се за равноправност која мора ући у све поре друштва. Дакле не само у међусобне односе већ и у музеје, библиотеке, дигиталну сферу – равноправност мора да постане наша свакидашњица свуда и увек“, каже доскорашња повореница за равноправност Бранкица Јанковић са којом је Адлигат ове године 8. марта отворио јединствену поставку у свету посвећену књижевницама које су до сада добиле ово највише признање.

„Посвете и потписе важних људи набављамо на различите начине“, каже Лазић. „Често нам сами председници, премијери, књижевници излазе у сусрет и шаљу своје потписане фотографије и књиге. Понекад откупљујемо појединачне потписе или целе збирке. Аутограми који су нам сада стигли су из више извора“.

Делимичан списак новонабављених потписа:
Премијери:
1. Џастин Трудо, премијер Канаде
2. Тони Блер, премијер Велике Британије
3. Андреј Бабиш, премијер Чешке
4. Карл Билт, бивши премијер Шведске
5. Хосе Марија Азнар, бивши премијер Шпаније
6. Маријано Рахој, бивши премијер Шпаније
7. Педро Санчез, премијер Шпаније
8. Лео Вараткар, премијер Ирске
9. Кристијан Керн, бивши канцелар Аустрије
10. Кајл Стефан Левен, премијер Шведске
11. Артур Кришјанис , премијер Летоније
12. Владимир Шпидла, бивши премијер Чешке
13. Роберт Фико, бивши премијер Словачке