Vesti

Изложба фотографија “Малезија: земља успомена”

Пре епидемије корона вируса одржан је конкурс “Малезија: земља успомена” за најлепшу фотографију коју су снимили српски туристи током боравака у Малезији. Уместо изложбе најбољих радова у класичној галерији, како је првобитно било планирано, награђене фотографије су изложене на виртуелној изложби на званичној фејсбук и интернет страници амбасаде Малезије. Такмичење су организовали Амбасада Малезије и Клуб пријатељства Србије и Малезије отворен у оквиру Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

 

„На фото-конкурсу је учествовало 26 такмичара са 229 фотографија. Желели смо да уложени труд и љубав коју су аутори фотографија показали према нашој земљи наградимо, без обзира на тешке околности које су свима значајно пореметиле живот. Прву награду је добила Весна Митровић, другу Ана Мирковића, а трећу Мирела Мркић. Додељене су награде и за четврто и пето место Јелени Касавица и Ани Анђелковић“, каже Ник Ади Арман, отправник послова Амбасаде Малезије у Београду.

 „Желели смо да и у овом тешком тренутку можда некоме улепшамо дан магичним фотографијама из Малезије, да подсетимо на нормалан живот каквом ћемо се, уверени смо, ускоро сви вратити и на богатство које само путовања пружају“, каже Виктор Лазић, председник Клуба пријатељства Србије и Малезије у Адлигату.

 

Дванаест учесника конкурса ушло је у посебну категорију „истакнутих радова“, међу којима су Далибор Кокић, Владимир Митић, Соња Лапатанов и Слободан Симовић. Награђено је 37 фотографија које се због нечега нарочито истичу или аутентично преносе дух малежанског народа и државе.

Најбољи фотографи су, услед тренутне ситуације, добили на поклон туристичке ваучере за боравке у Србији, ваучере за куповину и пакете малезијских рукотворина.

 

У удружењу Адлигат налази се посебна Збирка Малезије са публикацијама и предметима из ове далеке земље. Стотинак публикација чини највећу специјализовану збирку малезијане у Југоисточној Европи.

„Сарадња на пољу културе, уметности, науке, спорта, образовања – то је циљ Адлигата. Повезивање људи, појединаца и институција, изградња мостова међу народима и културама је најлепши посао чак и у најтежим временима“, каже Лазић.

 

image_pdfimage_print

Коментариши