IzložbaVesti

Izložba “Stari Novi Sad” u novootvorenom Digitalnom omladinskom centru u Novom Sadu

U Novom Sadu je otvoren novi multimedijalni prostor – Digitalni omladinski centar (DOC), projekat realizovan u okviru Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada. Ovim povodom je otvorena i izložba „Stari Novi Sad“, izvodi iz starih novina i knjiga o „srpskoj Atini“. „Digitalizacija nije budućnost. To je sadašnjost. Narod koji to ne shvati na vreme, rizikuje da nestane sa istorijske scene. Zahvaljujući izuzetnim projektima kojima upravlja Adam Sofronijević, jedan od najboljih srpskih eksperata za digitalizaciju, osiguravamo se da ćemo trajati i u budućnosti“, rekao je Viktor Lazić, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, koje je ustupilo dragocene materijale o znamenitim Novosađanima i samom gradu Novom Sadu, kako bi bili digitalizovani. Lazić je ujedno koautor izložbe „Stari Novi Sad, zajedno sa Adamom Sofronijevićem i Milicom Krićanski.
„Digitalni omladinski centar je značajan za ceo region, ne samo za Novi Sad“, ističe Adam Sofronijevć. „Novosadske institucije imaju priliku da se u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom i Udruženjem Adligat oslanjaju na rezultate dosadašnjeg rada kojim je uspostavljen status ustanova kulture iz Srbije kao regionalnih lidera u digitalizaciji kulturnog nasleđa. Želimo da digitalizovano kulturno nasleđe Republike Srbije i Zapadnog Balkana najsavremenijim tehnologijama predstavimo evropskoj i svetskoj publici upravo iz evropske prestonice kulture – Novog Sada.“ Sofronijević ističe da se najviše zahvaljuje Udruženju Adligat na ustupljenim materijalima, jer „ako nemamo šta da digitalizujemo, ako ne postoje originali – digitalizacija gubi smisao.“
Viktor Lazić dodaje da je Udruženje Adligat, u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, voljno da pruži Novom Sadu sve materijale vezane za Vojvodinu koje je ovo Udruženje sakupilo. „Sve što poseduje Adligat, zapravo je u posedu srpskog naroda“, kaže Lazić i dodaje da je cilj ovog udruženja da bogata istorijska građa bude spašena i dostupna javnosti. „Do sada smo imali mnogobrojne probleme u Novom Sadu, ali se nadamo da će u budućnosti gradska uparva imati više razumevanja za projekte kulture. Retki su ljudi koji kao životno opredeljenje imaju stav da stoje na strani kulture, zato se posebno zahvaljujem Vesni Srdanov, do skoro dugogodišnjoj načelnici Uprave za kulturu Novog Sada“.
„Ovaj projekat je od strateškog značaja za Grad Novi Sad, s obzirom na to da je posvećen mladima i da odgovara na izazove četvrte industrijske revolucije.. Dobra stvar je što će ovo mesto, osim što pruža obilje informacija i digitalizovanog materijala, podsticati na stavralaštvo, kreativnost i promociju mladih i onoga šta rade.“, naglasio je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu. Prisutnima se obratio i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu, Dragan Kojić, koji je istakao značaj saradnje ove ustanove sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ i sa nevladinim sektorom. Kojić je istakao dugogodišnju saradnju koju Gradska biblioteka Novog Sada ima sa Udruženjem Adligat.
„Osnivanje Udruženja Adligat je značajno pomogla Matica srpska. Osnov Udruženja je moja porodična biblioteka koja je nastala u Kumanu pre devet generacija, koja se sa kolena na koleno prenosi već 250 godina“, rekao je Lazić. „Zbog toga je nama veoma važna saradnja sa Novim Sadom, iako pružena ruka nije uvek nailazila na pozitivan odgovor“.
Udruženje Adligat je poklonilo bibliotekama u Vojvodini više od 150.000 publikacija. Organizovalo je više izložbi i snimanja dokumentarnih filmova o Novosadskoj raciji i pokrenulo projekat Muzeja Novosadske racije. Iniciralo je i finansiralo postavljanje spomen ploče žrtvama Racije na glavnom trgu. Zahvaljujući aktivnostima Adligata u Novom Sadu je održan niz književnih večera i više visokih stranih delegacija i ambasadora je dolazilo u ovaj grad.
image_pdfimage_print

Komentariši