Легат професора Богдана Терзића

Богдан Терзић (1928-2016) – професор Филолошког факултета у Београду, доајен српске лингвистичке русистике и славистике. Био је и председник Славистичког друштва Србије. Као агилни сарадник и члан редакције доприносио је излажењу часописа Живи језици и Славистика. Ангажован је и у Колекцији Одговори Милоша Јавтића, у којој је досад изашло близу 200 књига. Дао је допринос разним телима и комисијама Филолошког факултета, затим Међународном славистичком центру, Друштву српско-руског пријатељства, Српско-украјин- ском друштву и сл. За свој рад добио је више домаћих и страних признања: Пушкинову медаљу Међународне асоцијације професора ру- ског језика и књижевности (МАПРЯЛ); Повељу почасног члана Славистичког друштва Србије; Повељу Друштва за примењену лингвистику Србије; Златну значку Културно-просветне заједнице Србије; годишњу награду Радио-телевизије Србије за књигу Слово о језику, рађену у коауторству са Драгом Ћупићем и Егоном Фекете; Повељу за животно дело Славистичког друштва Србије; Пушкинову медаљу – државно одликовање Руске Федерације.

Радови су му објављивани на српском, руском, укра јинском и чешком језику.

У нашем Удружењу налази се цела његова библиотека са више од десет хиљада библиографских јединица.

 

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll

Занимљиви експонати

 • Из наших архивa Живојина Мишића, посмртни говор и телеграми саучешћа његовој удовици.

  Aрхивa Живојина Мишића

 • Архива Уроша Предића, међу 1700 докумената налазе се дописнице Лазе Костића, Стеве Тодоровића, Стевана Мокрањца, Паје Јовановића и многих других истакнутих интелектуалаца

  Архива Уроша Предића

 • Будистички молитвеник из Мијанмара, осликан са једне стране животописом Буде, а са друге руком исписаним молитвама. На корицама се налазе бакарне фигуре слонова. Набављен је за Музеј у џунглама северног Мијанмара.

  Mолитвеник из Мијанмара

 • Рукопис песме сер Тина Ујевића

  Рукопис Тина Ујевића

load more / hold SHIFT key to load all load all
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers