Библиотека-колекција проф. Николе Медведева

Проф. Никола Медведев (1929-2006), слависта и професор из Зрењанина., предавао је и Првој и Другој гимназији, Медицинској школи, Вишој педагошкој и Вишој техничкој школи, као и на Техничком факултету “Михајло Пупин”. Написао је бројне уџбенике и стручне радове, бавио се превођењем, био је лектор и рецензент, бавио се позоришном и књижевном критиком, а радио је и као новинар сарадник.

Посебно је изучавао руску и југословенску књижевност као и проблематику везану за граматичко изражавање у тим језицима. Један је од оснивача књижевног часописа “Улазница” и његов уредник. Радио је и као управник и уметнички руководилац Народног позоришта “Тоша Јовановић” у Зрењанину.

Један је од оснивача Кошаркашког клуба “Машинац” и његов први председник, а обављао је и дужност председника Кошаркашког савеза Војводине.

 

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll

Занимљиви експонати

 • Из наших архивa Живојина Мишића, посмртни говор и телеграми саучешћа његовој удовици.

  Aрхивa Живојина Мишића

 • Будистички молитвеник из Мијанмара, осликан са једне стране животописом Буде, а са друге руком исписаним молитвама. На корицама се налазе бакарне фигуре слонова. Набављен је за Музеј у џунглама северног Мијанмара.

  Mолитвеник из Мијанмара

 • Молтивеник са Шри Ланке, због високих температура близу појаса екватора, монаси често праве књиге у облику лепезе, тако да се верници, између читања молитви, књигом могу и расхладити

  Молтивеник у облику лепезе

 • Море без приморја, Јанко Веселиновић, са посветом писца тасту Милоша Црњанског

  Море без приморја, са посветом писца

load more / hold SHIFT key to load all load all
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers