Библиотека-колекција проф. Николе Медведева

Проф. Никола Медведев (1929-2006), слависта и професор из Зрењанина., предавао је и Првој и Другој гимназији, Медицинској школи, Вишој педагошкој и Вишој техничкој школи, као и на Техничком факултету “Михајло Пупин”. Написао је бројне уџбенике и стручне радове, бавио се превођењем, био је лектор и рецензент, бавио се позоришном и књижевном критиком, а радио је и као новинар сарадник.

Посебно је изучавао руску и југословенску књижевност као и проблематику везану за граматичко изражавање у тим језицима. Један је од оснивача књижевног часописа “Улазница” и његов уредник. Радио је и као управник и уметнички руководилац Народног позоришта “Тоша Јовановић” у Зрењанину.

Један је од оснивача Кошаркашког клуба “Машинац” и његов први председник, а обављао је и дужност председника Кошаркашког савеза Војводине.

 

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll

Занимљиви експонати

 • Архива Уроша Предића, међу 1700 докумената налазе се дописнице Лазе Костића, Стеве Тодоровића, Стевана Мокрањца, Паје Јовановића и многих других истакнутих интелектуалаца

  Архива Уроша Предића

 • Милош Црњански, Ламент над Београдом, Гарамонд, Јоханесбург, 1962, прво издање, Легат Милована Данојлића, 21. од 25 примерака на специјалној хартији.

  Прво издање Ламент над Београдом

 • Књига од низа штапића од бамбуса, повезаних тканином, конфуцијански манастир, Кина

  Књига од бамбуса

 • Рукопис песме сер Тина Ујевића

  Рукопис Тина Ујевића

load more / hold SHIFT key to load all load all
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers