Легат Мирјане и Павла Вуисића

Павле Вуисић (1926-1988) један је од најзначајнијих српских глумаца, једно од најпрепознатљивијих лиица југословенске кинематографије. Рођен у Београду, учествовао је у борбама на Сремском фронту. Студирао је право и радио као новинар Радио Београда. Није имао формалног глумачког образовања. Прву велику улогу добио је у филму Шолаја. Био је одличан у свим улогама којих се прихватио, од драматичних до комичних. Међу значајним филмовима у којима је глумио истичу се култни филмови „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“ и серија „Камионџије“.

Познати глумац Орсон Велс је у једном интервјуу изјавио да он сматра Павла Вуисића најбољим глумцем планете.

Супруга Павла Вуисића је основала заједнички легат, у коме се налазе многобројни глумчеви предмети, од његове омиљене торбе, рукописа његових песама до познатог, најчешће цензурисаног тестамента у коме Павле захтева да му на сахрани певају шесторица попова, али у себи, и прети да му ниједан комуниста не држи говор, иначе ће да устане из гроба и гони га по свету, и не само њега, већ и све његове истомишљенике, колико их је на свету (уз псовке).

Мирјана Вуисић, њен брат Михаило Јовановић са супругом пок. Вером Дражић-Јовановић су оснивачи нашег Удружења и, поред многобројних предмета, донирали су нам и плац на Старом сајмишту.

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll

Занимљиви експонати

 • Будистички молитвеник из Мијанмара, осликан са једне стране животописом Буде, а са друге руком исписаним молитвама. На корицама се налазе бакарне фигуре слонова. Набављен је за Музеј у џунглама северног Мијанмара.

  Mолитвеник из Мијанмара

 • Архива Уроша Предића, међу 1700 докумената налазе се дописнице Лазе Костића, Стеве Тодоровића, Стевана Мокрањца, Паје Јовановића и многих других истакнутих интелектуалаца

  Архива Уроша Предића

 • Рукопис песме сер Тина Ујевића

  Рукопис Тина Ујевића

 • Рукопис књиге “Споредно небо“ Васка Попе и књиге са његовим посветама, Легат Миодрага Павловића.

  Рукопис Васка Попе

load more / hold SHIFT key to load all load all
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers