Дела Милене Шотре красе Дом легата

Данас смо урамили велики број слика, фотографија, захвалница и важних докумената. Застаклили смо и двадесетак дела Милене Шотре, која ће красити пролазе Дома легата. Већи део њених радова већ је изложен у Музеју српске књижевности. Дизајнерка Бранка Боројевић Џокић је 2015. године поклонила Адлигату богату збирку дела ове истакнуте српске уметнице – 30 уља на платну и 57 графика, цртежа и гипсаних глава, скупа са пољским штафелејем и сликарским прибором Милене Шотре.

Милена Шотра (1909–2003), прва наша сликарка из Херцеговине, обележила је у доброј мери српско сликарство двадесетог века. Усавршавала се код великих мајстора – код Петра Добровића у Београду, потом у атељеу Андре Лота у Паризу, али и на приватној академији у Њујорку, код Александра Архипенка, једног од највећих вајара двадесетог века.

Миленин брат Бранко Шотра (1906–1960) , славни графичар, био је редовни професор и први ректор Академије за примењену уметност у Београду.

Милена Шотра поклонила је свој легат Херцег-Новом 1998, на шестстоти рођендан града који је сматрала својим. Стална тематска збирка њених слика налази се у Требињу. Трећа збирка дела из њеног богатог опуса помно ће се чувати у Адлигату.

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers